FRANCUSKA ŽELI ABORTUS U USTAV: Poslanici predložili zakon koji bi jače štitio prava žena, politika suprotna SAD!

Autor:

Svet

26.06.2022

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa poslanika iz stranke francuskog predsednika predložiće zakon o upisu prava na abortus u ustav zemlje, navodi se u saopštenju dva člana parlamenta. Taj potez je usledio nakon što je američki Vrhovni sud poništio presudu staru 50 godina i oduzeo ženama ustavnu zaštitu za abortus.

FRANCUSKA ŽELI ABORTUS U USTAV: Poslanici predložili zakon koji bi jače štitio prava žena, politika suprotna SAD!

Foto: Tanjug

Pravo na abortus u Francuskoj je već upisano u zakon iz 1975. koji se odnosi na dobrovoljni prekid trudnoće u okviru pravnog okvira koji je dekriminalizovao abortus.

Ustavni zakon će učvrstiti prava na abortus za buduće generacije, rekla je Mari-Pjer Riksain, članica parlamenta i stranke Republika u pokretu Emanuela Makrona.

- Ono što se desilo negde drugde ne sme da se desi u Francuskoj - rekla je Riksain.

Predlog zakona će sadržati odredbu koja će "onemogućiti da se osoba liši prava da dobrovoljno prekine trudnoću“, navodi se u saopštenju koje su objavila dva poslanika Narodne skupštine, najmoćnijeg doma francuskog parlamenta.

Orora Berž, vođa Makronove partijske grupe u parlamentu, rekla je da je odluka Vrhovnog suda SAD da ukine prava na abortus "katastrofalna za žene širom sveta".

- Moramo da preduzmemo korake u Francuskoj danas kako ne bismo imali poništavanje postojećih zakona sutra - rekla je Berž za javnu radio stanicu Frans Inter.

Republika

Foto: pixabay.com

Abortus/Ilustracija

Makronova partija i njegov centristički savez imaju najviše mesta u Narodnoj skupštini, iako su izgubili većinu na nedeljnim parlamentarnim izborima pošto su se birači opredelili za stranke krajnje desnice i krajnje levice.

Očekuje se da će zakonodavci sa obe strane političkog spektra osporiti Makronovu domaću agendu, kao što je njegova kontroverzna penziona reforma.

U duboko polarizovanoj političkoj klimi, Berž je reklao da francuski zakonodavci ne bi trebalo da rizikuju po pitanju osnovnih prava čak i ako su ona već zapisana u zakonu.

- Ženska prava su i dalje prava koja su krhka i koja se redovno dovode u pitanje - rekla je Berž i dodala: "Ne menjamo ustav kao što menjamo zakon".

Makron je izrazio solidarnost sa ženama u Sjedinjenim Državama nakon odluke da se poništi značajna presuda, što će verovatno dovesti do zabrane abortusa u otprilike polovini država.

Makron je rekao da su slobode žena podrivane tom odlukom. - Abortus je osnovno pravo svih žena. To mora biti zaštićeno - naveo je francuski predsednik, prenele su agencije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading