Danas počinje samit lidera G7

Autor:

Svet

26.06.2022

05:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) počeće danas trodnevni samit u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima, s ciljem da, kako se najavljuje, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

Danas počinje samit lidera G7

Foto: Tanjug/AP

Sankcije na ruske energente imale su neželjeni efekat - povećanje cena energenata, što je dovelo do toga da Rusija zarađuje više od izvoza, uprkos opadanju.

Samitu će prisustvovati lideri Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana.

U Minheni su juče povodom održavanja samita održati protesti protivnika globalizma koje je sponzorisalo više od 15 organizacija, među kojima su i VVF Nemačka, Okfam, Grinpis i Hleb za svet.

Demonstranti su zahtevali da se okonča zavisnost od ruskih fosilnih goriva, traže od G7 da izdvoji više sredstava za prevenciju kriza, upravljanje građanskim sukobima, ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta i očekuju da G7 preduzmu akcije protiv siromaštva, klimatskih promena i gladi u svetu, preneo je ranije Rojters.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je učesnike protesta da se uzdrže od nasilja, a oko 18.000 policajaca bilo je raspoređeno je oko mesta protesta i održavanja samita G7.

Pogledajte maskirane aktiviste sa demonstracija u Minhenu:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading