U DONBASU ŽESTOKO! Ukrajinci po prvi put upotrebili raketne bacače HIMARS?

Autor:

Svet

25.06.2022

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosadašnja prednost Rusije u teškoj artiljeriji bila je odlučujući faktor u napadu na Donbas

U DONBASU ŽESTOKO! Ukrajinci po prvi put upotrebili raketne bacače HIMARS?

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

Novi ukrajinski raketni bacači američke proizvodnje su navodno prvi put iskorišćeni u ratu u Ukrajini.

Prva navodna dokumentovana vatrena misija raketnog sistema visoke pokretljivosti, ili HIMARS, dolazi u trenutku kada se ukrajinske trupe povlače iz ruševina Severodonjecka, industrijskog grada, koji je bio poslednji veliki slobodni grad istočno od reke Donjec u regionu Donbasa na istoku Ukrajine pre nego što je Kijev naredio povlačenje, prenosi Forbs.

Autentičnost snimka nije potvrđena.

U Donbasu se nastavlja bitka do iscrpljenja.

Dosadašnja prednost Rusije u teškoj artiljeriji bila je odlučujući faktor u napadu na Donbas. Sve veći ukrajinski arsenal HIMARS-a mogao bi da ublaži tu prednost.

Dolazak HIMARS-a u Ukrajinu izazvao je veliku pažnju, jer se u Kijevu nadaju da će upravo ovaj raketni sistem sprečiti pad cele Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom i konačno zaustaviti rusku ofanzivu koja raketama i artiljerijskim topi odbranu Kijeva.

Podsetimo, Oleksej Rezikov, ministar odbrane Ukrajine na svom Tviter nalogu u četvrtak je objavio vest sa slikom da je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u Ukrajinu.

Ovo će biti vrelo leto za rusku vojsku, i poslednje za neke od njih, naveo je Reznjikov i zahvalio se svom kolegi Sekretaru za odbranu SAD Lojdu Ostinu III za isporuku ovog raketnog sistema.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat

Inače prve ukrajinske posade za ovaj raketni sistem počele su obuku početkom juna meseca ove godine na poligonu Grafenver u Bavarskoj, gde su ukrajinski artiljerci prošli sve faze borbene upotrebe ovog raketnog sistema po ubrzanom kursu.

Inače obuka ukrajinskih posada za rukovanje ovim sistemom izvedena je bila u Nemačkoj početkom juna meseca na poligonu Grafenver u Bavarskoj, gde su prošli sve faze borbene upotrebe ovog raketnog sistema koji će biti poslat na istok Ukrajine.

Priča o isporuci višecevnih bacača raketa HIMARS sa raketama dometa od 80 km traje od karaja maja ove godine. Ukrajina je tražila od početka maja ovo oružje kako bi zaustavila rusku ofanzivu na istoku Ukrajine i sprečila da ceo Donbas padne pod rusku kontrolu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Јовица

25.06.2022 15:33

Само преговори могу спасити Украјину. Можете их наоружати било каквим оружјем и Руси ће имати одговор на то,војно је немогуће зауставити Русе,успорити да али зауставити не. Што дуже траје овај сукоб то ће Украјина мања бити након завршетка.