Oglasio se Zelenski nakon dobijanja statusa kandidata: Budućnost Ukrajine je u EU!

Autor:

Svet

23.06.2022

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa blokom.

Oglasio se Zelenski nakon dobijanja statusa kandidata: Budućnost Ukrajine je u EU!

Foto: Tanjug/AP

Budućnost Ukrajine je u EU – napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters.

 

 

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru.

U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost – pourčio je Mišel.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da će na samitu Evropskog saveta u Briselu Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobiti status kandidata.

- Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata, uz uzimanje u obzir da postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti. I za Gruziju je to jasan put ka Evropskoj uniji - objavio je na svom Tviter nalogu Borel.

On je dodao i da će se na sastanku razgovarati o "posledicama rata Rusije protiv Ukrajine i daljoj podršci Ukrajini". "Veoma smo zabrinuti zbog posledica rata na cene i nestašice hrane. Bojimo se da Rusija pokušava da izazove glad u mnogim zemljama koje zavise od pšenice i da blokira izvoz ukrajinskog žita", izjavio je visoki predstavnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading