Posle više od četrdeset godina: KOLERA U ŠPANIJI

Autor: Republika

Svet

22.06.2022

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi slučaj kolere u Španiji nakon više od četiri decenije zabeležen je u Madridu.

Posle više od četrdeset godina: KOLERA U ŠPANIJI

Foto: Tanjug/AP

Španija je registrovala prvi slučaj kolere nakon više od četiri decenije kod žene u Madridu, koja se zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu.

Ovaj posed, zatvoren je, nakon što joj je konstatovana ova akutna infekcija, iz bezbednosnih razloga, kako navode zvaničnici u tom regionu.

U međuvremenu nije prijavljen nijedan slučaj kolere, a pacijentkinja se oporavila i nakon završetka lečenja otpuštena je iz bolnice.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Poslednja velika epidemija lokalno prenosive kolere u Španiji bila je 1979. godine kada je prijavljeno 267 slučajeva, uglavnom u Barseloni i Malagi, a od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.

Rojters navodi da tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, naročito u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gde lečenje često nije dostupno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine se širom sveta prijavi između 1,3 i četiri miliona slučajeva kolere.

Izazivač kolere je vibrion kolere (Vibrio cholerae), izvor bolesti je oboleo čovek i vibronoša. Vibrion se izbacuje u spoljašnju sredinu preko povraćanih i prolivastih masa kojom prilikom se kontaminira okolina bolesnika.

Mehanizam širenja je fekalno-oralni preko vode, hranljivih namirnica, prljavih ruku i kontaminiranih predmeta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading