SAVETNIK ZELENSKOG OTKRIO DRAMATIČNE PODATKE: Ovo su ukrajinski gubici u Donbasu! KOLIKO JOŠ KIJEV MOŽE IZDRŽATI?!

Autor:

Svet

16.06.2022

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 1.000 ukrajinskih boraca pogine na bojištu u Donbasu u istočnoj Ukrajini, prenosi portal Axios pozivajući se na podatke visokog ukrajinskog funkcionera.

SAVETNIK ZELENSKOG OTKRIO DRAMATIČNE PODATKE: Ovo su ukrajinski gubici u Donbasu! KOLIKO JOŠ KIJEV MOŽE IZDRŽATI?!

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, problem je i vojna oprema, koje je sve manje pa se postavlja pitanje koliko će još dugo Ukrajina uspeti da izdrži na bojnom polju.

Portal podseća da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da dnevno pogine do 100 vojnika samo u Donbasu, ali je taj broj daleko veći dve nedelje kasnije.

- Ukrajina je dosad regrutovala oko milion svojih državljana i ima kapaciteta da regrutuje još dva miliona ljudi - rekao je najbliži saradnik Zelenskog David Arakhamij, koji je vodio pregovore sa Rusijom.

Republika

Foto: printscreen

 

 

Ono što Ukrajini nedostaje, tvrdi pak Arakhamij, jeste oružje i municija kako bi parirala Rusiji u "jednom od najvećih sukoba 21. veka".

- Imamo ljude koji su obučeni za napad, za protivnapad, ali za ovo nam je potrebno oružje - rekao je Arakhamij i dodao da je ukrajinska pregovaračka pozicija zapravo prilično slaba i da zbog toga ne žele za pregovarački sto.

Inače, savetnik Zelenskog ove nedelje vodi ukrajinsku delegaciju u Vašington kako bi lobirali kod Bajdenove administracije i Kongresa za veće isporuke oružja.

- U međuvremenu, ukrajinski saveznici u Evropi, počinju da se fokusiraju na obnavljanje svojih vojnih rezervi, a ne na naoružavanje Ukrajine - rekao je Arakhamija.

Ukrajine i da misli da je razlog tome strah od Rusije.

Takođe je naveo i da na Rusiju u velikoj meri sankcije ne deluju zbog visokih cena nafte, i da njihovi efekti mogu da se osete tek za tri ili četiri godine.

- A pitanje je šta će biti sa nama za tri ili četiri godine - zaključio je ukrajinski pregovarač.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, general američke vojske Mark Mili nije želeo da otkrije procene SAD koliko Ukrajina dnevno gubi vojnika, pojašnjavajući da je to teško proceniti, i da su prethodni medijski izveštaji pominjali 100 ubijenih i 300 ranjenih dnevno, što je bilo u skladu sa njihovim procenama.

Mili je takođe rekao da je Rusija podnela ogromne gubitke i da se Ukrajina bori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vesna

16.06.2022 12:05

Rusi ce da profitiraju.Dobice deo teritorije, zastiti svoje stanovnistvo, pridobiti nove resurse koji nisu mali, zaraditi od prodaje nafte gada, plina djubriva, psenice i raznih ruda koje imaju i jos ce pojacati svoje pozicije u svetu, a sve to zbog kratkotalasnih Amera. Trebalo bi da se debelo zamisle sta im je to trebalo. Posto ne razmisljaju racionalno, neka se plase. Ocigledno je da istoriju ne znaju ili nece je zanaju.

Odgovori 17 3
Dragi zeka

16.06.2022 13:02

"Ono što Ukrajini nedostaje, tvrdi pak Arakhamij, jeste oružje i strpljivo kako bi parirala Rusiji" - Nije "strpljivo", nego "streljivo" (na hrvatskom), odnosno municija (na srpskom).

Joj

16.06.2022 14:02

Vidim ovi sa parama ne ratuju vozaju se u besnim autima jahtama avionima dok siroti ja zatucana gine ko da joj je bit k ko je jase vazno da jahanje plate

Odgovori 15 0