NAPRAVILA GREŠKU ZA KOJU MNOGI NE ZNAJU: Namazala kremu za sunčanje na lice, pa dobila opekotine drugog stepena (VIDEO)

Autor:

Svet

15.06.2022

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njen video je šokirao mnoge!

NAPRAVILA GREŠKU ZA KOJU MNOGI NE ZNAJU: Namazala kremu za sunčanje na lice, pa dobila opekotine drugog stepena (VIDEO)

Foto: tiktok.com/morganvacala

Koliko puta ste namazali kremu sa zaštitnim faktorom na kožu, a da niste proverili da li joj je istekao rok trajanja? Ili još gore, videli ste da je rok istekao i pomislili "ma, šta će da mi fali?" i uredno se namazali?

Ako je suditi po primeru devojke po imenu Morgan Vakala, posledice mogu da budu opasne! Ona je na TikToku objavila video u kojem se vidi da ima užasne opekotine na čelu, a kako objašnjava, to se desilo pošto je na lice nanela SPF kremu kojoj je istekao rok.

- Nikada neću zaboraviti taj pogled koji mi je doktor uputio - kaže ona u videu, pa poručuje svima:

- Ne budite glupi, proverite rok trajanja na kremama za sunčanje.

U odvojenom videu, Morgan je objasnila da se sve to odigralo u maju prošle godine, te da je trebalo da prođu dve-tri nedelje pre nego što su joj opekotine na licu zarasle.

 

 

- Odrasla sam na čamcu i u bazenu. Nikada nisam imala ovakav problem sa opekotinama. Šeširi su moj novi najbolji prijatelj - poručuje ova devojka.

U svakom slučaju, njen video je šokirao mnoge, koji nisu znali da nanošenje zaštitne kreme kojoj je istekao rok zapravo može da ošteti kožu.

- Istekao rok trajanja? Odrasla sam osoba i ovo prvi put čujem - jedan je u moru sličnih komentara.

Većina krema sa zaštitnim faktorom ima rok trajanja između dve i tri godine, ali najbolje je da uvek pre upotrebe proverite datum ispisan na bočici. Ukoliko nema naznačenog roka trajanja, što je veoma retko, onda se smatra da krema ima rok trajanja tri godine od kupovine.

Korišćenjem SPF kreme kojoj je istekao rok trajanja, koža postaje podložnija štetnim UVA i UVB zracima. UVA zraci ubrzavaju starenje kože i oštećuju je, dok su UVB opasniji i mogu da dovedu do oštećenja DNK u ćelijama kože, uzrokujući opekotine na koži. Ovi zraci su odgovorni za većinu slučajeva raka kože, prenosi Srbija danas.

U komentarima na video ove devojke, jedna tiktokerka je potvrdila da se i njoj isto desilo kao devojčici, na jednom letovanju, "pa sada svake godine kupujem novu kremu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading