Putin smenio lepu Nataliju!? Uzdigao je do zvezda, a ona ga navodno za "srce ugrizla"! On ćuti, a evo šta kaže sada već bivša tužiteljka Krima!

Autor:

Svet

14.06.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je Nataliju Poklonskaju sa mesta zamenice šefa “Rosotrudničestva”.

Putin smenio lepu Nataliju!? Uzdigao je do zvezda, a ona ga navodno za "srce ugrizla"! On ćuti, a evo šta kaže sada već bivša tužiteljka Krima!

Foto: Printskrin

Natalija Poklonskaja (42) je igrala glavnu ulogu tokom aneksije Krima i služila je kao državni tužilac poluostrva, navela je na “Tviteru” Neksta TV objavljujući vest o njenom otkazu.

“Rosotrudničestvo” je autonomno telo pod nadležnošću ruskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je zvanični naziv Federalna agencija za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnike u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju.

"Slovo Z je simbol tragedije"

Kako piše Euroweeklynews.com, Putin je otpustio Poklonskaju zbog njenih “saosećajnih komentara” o ratu u Ukrajini. Putin je potpisao relevatni dekret, navodi portal, dok je Poklonskaja na svom “Telegram” kanalu rekla da prelazi na drugi posao.

 

 

Fotografije potpisanog dekreta već cirkulišu “Tviterom”. Jedan od korisnika mreže je naveo da je bivša poslanica Dume u intervjuu rekla da je “slovo Z simbol tragedije i tuge za Rusiju i Ukrajinu”.

Poklonskaja je, kako se navodi, bila među onima koji nisu podržali rusku “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Ona je rekla da ne želi da bombe padaju na Kijev ili bilo koji drugi ukrajinski grad i da slovo “Z” koje koristi ruska vojske za svoje potrebe simbolizuje tugu i tragediju.

 

 

Šef “Rosotrudničestva” Jevgenij Primakov obećao je da će doneti zaključke u vezi ove poslednje izjave i istakao da su slova “Z” i “V” postali “popularni simbol podrške” ruskoj vojsci. Krimski Državni savet predložio je da se Poklonskaji oduzmu njene državne nagrade.

Novi posao?

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimira Putina je navodno Natalija Poklonkaja uvredila

 

Kasnije je objavljeno da je Poklonskaja dobila novi državni posao - ali na kojim su joj, kako prenose zapadni mediji, začepljena usta da ne kritikuje Putinov rat.

Kako piše RIA Novosti, ona je navodno sada imenovana za savetnika glavnog tužioca Rusije.

Poklonskaja je potvrdila ovu informaciju na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram.

"Imenovana sam za savetnika generalnog tužioca Rusije Igora Viktoroviča Krasnova. Znam da ću dobiti mnogo čestitki i želim da se zahvalim svima za interesovanje i podršku", navela je Poklonskaja.

Proslavila se kao tužiteljka Krima

Poklonskaja je široj javnosti postala poznata kad je došla na mesto državnog tužioca Krima a slavu je stekla kao “Putinova čelična princeza”. Pre osam godina je otvoreno podržavala aneksiju Krima, nakon čega je imenovana za državnog tužioca poluostrva. Sa svojih 36 godina time je postala najmlađa na toj poziciji u Rusiji. Ostavku je podnela 2016, zbog izbora za poslanicu državne Dume na listi Putinove Jedinstvene Rusije, a tu funkciju je obavljala do 2021.

Ukrajinske vlasti optuživale su je za "aktivnosti preduzete radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti, kao i za zaveru za sprovođenje takvih aktivnosti" i bila je među ruskim zvaničnicima listi sankcija Brisela.

Na funkciju tužioca postavio je nekadašnji premijer Krima Sergej Aksjonov, iako su se pre toga poznavali samo nekoliko dana. Poklonskaja se nijednog trenutka nije dvoumila kada je primila njegov poziv. Međutim, kada se pojavila u javnosti, više nije bila važna ni funkcija ni to što je pravnica, ni bilo šta drugo, jer su mnogi ostali zasenjeni njenim atraktivnim izgledom.

Snimak njenog prvog pojavljivanja u javnosti, na konferenciji za novinare, postao je masovno gledan na "Jutjubu" i to ne zbog onoga šta je pričala, već zbog toga kako je izgledala njegova "glavna zvezda". Tokom polaganja zakletve na mesto državnog tužioca, kojom se obavezala na vernost Putinu i Rusiji, Poklonskaja je rekla da njena kancelarija "neće izneveriti" ruske zakone.

- Ukrajina, Rusija, Belorusija... sve su to delovi jedne velike država, SSSR. Tako, osnovni pricipi zakona, koji su u saglasju sa međunarnom regulativom, su isti - rekla je ona početkom maja 2014.

Dok se obraćala veteranima, pred kojima je polagala zakletvu, ona je rekla da kao tužilac neće dozvoliti nikome - govoreći o u ukrajinskim ultranacionalistima - da dodirne "svetu zemlju" sovjetskih vojnika koja je tu zahvaljujući njihovim herojskim delima.

"Seks simbol Rusije"

Republika

Foto: Printskrin

Natalija Poklonkaja

 

Poklonskaja je tada bila poznata i po tome što ju je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova stavili na spisak ljudi koji se traže zbog kršenja zakona i zavere da se uništi državni poredak. Ali, takođe je postala i internet fenomen. Naime, postala je poznata kao "seks simbol Rusije". Čini se da joj, bar to prvo vreme, medijska pažnja nije baš prijala, pa je svojevremeno rekla da je ona čini nesrećnom i da je ometa u poslu.

- Ja sam tužiteljka, a ne "Pokemon" - poručila je tada ona.

Bez obzira na to njena popularnost je rasla. Svoje obožavaoce stekla je širom Rusije, pa i u Japanu gde je dobila nadimak "slatka tužiteljka" i gde postoji i kult njenih sledbenika koji sebe nazivaju "Natalijati".

Od 2014, kada je privukla pažnju medija u vreme dok je bila tužiteljka Krima, o njoj se često i mnogo pisalo, što zbog njene lepote, što zbog njenih političkih stavova, zbog kojih se našla i na meti sankcija SAD. Pre pet godina se šuškalo da bi mogla da bude rival Putinu na predsedničkim izborima u martu 2018, ali se to nije dogodilo.

Srpsko poreklo

Našoj javnosti Poklonskaja je poznata i po tome što je srpskog porekla, što je i sama potvrdila. Rođena je 1980. u regionu Lugansk u ukrajinskom SSSR.

Kako je ranije rekla, ne zna sa sigurnošću iz kog dela Srbije potiču njeni koreni, ali je istakla da joj je želja da to sazna, i to tokom svoje prve posete Srbiji krajem aprila 2018, kad se u Beogradu sastala sa članovima Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Republika

Foto: Printskrin

Natalija Poklonkaja

 

- Znam da su moji preci otišli iz Srbije uoči početka Prvog svetskog rata. Njih je car Nikolaj Drugi prihvatio i oni su prešli u Donbas, tačnije Slavjanoserbiju. Tamo su nastavili da žive, ali su oni poreklom iz Srbije. Iz kojeg sela, iz kojeg grada, ne znam, ali pokušaću da to saznam - navela je ona.

Sredinom iste godine bila je u nemilosti stranke prvog čoveka Rusije zbog drugačijeg stava o osetljivom pitanju reforme penzionog sistema koju je vladajuća partija ipak uspela da progura, uprkos protestima i građana i opozicije. Poklonskaja je tada skrajnuta u ruskim medijima, ali njena slava nije bledala na društvenim mrežama.

Neobična božićna čestitka

Decembra 2018. njena neobična božićna čestitka postala je “hit” na društvenim mrežama.

Naime, bivša tužiteljka Krima objavila je kratak snimak na Tviteru na kojem sedi na konju u bundi dok sa uzdignutom čašom šampanjaca izgovara: "Neka oni koji su plemeniti i donose pravdu i dobrotu visoko uzjašu u Novoj godini". Sve to vreme, Poklonskaja se muči da konja obuzda, tj. natera ga da stoji mirno i sudeći prema njenom izrazu lica nije joj bilo baš svejedno.

Naravno, nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada je njena pomalo čudna čestitka postala predmet ismevanja na društvenim mrežama.

 

 

Prvi komentar na Fejsbuku nakon što je objavila snimak bio je "Zašto ne (jaše) svinju? Godina konja je još daleko!", sa aluzijom da je sledeća 2019. godina prema kineskom horoskopu godina svinja.

- Poklonskaja sa čašom kamiljeg mleka. "Dragi robovi, posle Nove godine čeka vas 'konjska' cena za benzin, stambeno-komunalne usluge i osnovna dobra" - navodi se u drugom tvitu.

 

 

Pojavile su se i fotomontaže, poput one na kojoj je Poklonskaja na konju namontirana na istoj fotografiji sa Putinom koji bez majice jaše konja tokom odmora u Sibiru ili pored teletabisa.

Pokušaj trovanja

Poklonskaja je 2011. bila na meti atentata ali je prošla bez posledica. U martu ove godine je u intervjuu objavljenom na “Jutjub” kanalu “Kaži Gordevi” otkrila detalje tog napada.

Bivša tužiteljka je rekla da su pre 11 godina pokušali da je otruju i da se incident dogodio dok je radila na slučaju vezanom za bandu Bašmaki, organizovanu kriminalnu grupu koja se pojavila na Krimu, Zaporožju, Harkovu i Kijevu nakon raspada SSSR. Banda se povezivala sa reketiranjem, pljačkama, otmicama i čak 50 ubistava. Poklonskaja je napadnuta u decembru 2011. na stepenicama svoje kuće na Jalti i kao posledicu napada pretrpela je delimičnu paralizu lica. Iste godine je postavljena na mesto međuokružnog tužioca Simferopolja, a nakon toga je prebačena u kancelariju ukrajinskg državnog tužilaštva u Kijevu, gde je obavljala dužnost višeg tužioca.

- Popila sam vodu i potom pomislila da nikad neću stići do kuće. Bila sam u Odesi… … Kasnije je postalo veoma loše – ispričala je ona, dodajući da je bila sigurna da će umreti.

Ipak, nedelju dana kasnije se oporavila i vratila na posao. Takođe je napustila slučaj Bašmakov.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
kirilo pentagramski

14.06.2022 20:17

Ima kod njih osoba kojima proradi savest. Naši rusofili je nemaju

kiril

15.06.2022 11:56

Videćemo je na novoj funkciji, ali ako je preokrenula svoj stav i prekršila zakletvu polažući je stupajući na dužnost onda je po meni verovatno završila karijeru.