SLABE TAČKE SAD NA PACIFIKU: Pentagon uči iz ruskih grešaka u Ukrajini - tri ostrva su ključna u slučaju eskalacije konflikta!

Autor: Republika

Svet

14.06.2022

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD bi mogle mnogo da nauče od ruske agresije na Ukrajinu, naročito kada je reč o logistici i spremnosti na brzo prilagođavanje vojne strategije i borbene gotovosti, piše portal "Difens njuz".

SLABE TAČKE SAD NA PACIFIKU: Pentagon uči iz ruskih grešaka u Ukrajini - tri ostrva su ključna u slučaju eskalacije konflikta!

Foto: Tanjug/AP

- Ruska tromesečna invazija na Ukrajinu teška je lekcija za ovu velesilu, ali je dobra lekcija za SAD - navela je zamenica Sekretara za odbranu SAD Ketlin Hiks.

Kako smatra Hiks, sve što su Rusi radili tokom invazije, budući da su morali da prevazilaze različite teškoće, velika je lekcija Americi, koju bi mogla da upotrebi u svoj dejstvovanju na Pacifiku, gde je trenutno najveći izazov obezbediti i dopremiti gorivo.

- Imali smo prilike da vidimo izazove na koje su Rusi naišli na svojim granicama, koji su dobre lekcije za to da SAD bude što kvalitetniji na Pacifiku - navodi Hiks.

Foto: Ap photo

Ketlin Higs

- U startu su se Rusi suočavali sa problemima obezbeđivanja hrana, vode i zaliha i dostavljanju istih svojim vojnicima - navodi portal i prenosi reči hvale koje je Hiks uputila na račun koordinacije Amerike i njenih saveznika u naoružavanju i opremanju ukrajinskih snaga.

Kako se ističe u članku, ostrva u Pacifiku - Guam, Havaji i Kvajalejin nemaju lokalne zalihe fosilnih goriva i njihove energetske potrebe, uključujući i one koje ima vojska SAD, čiji su domaćini, zasniva se na uvezenom petroleumu.

Komandanti vojske SAD u Pacifiku su upozorili upravo na to i na nedostatak kapaciteta da naoružaju i dopune gorivom što je potrebno u slučaju eskalacije konflikta.

Foto: twitter.com/navalgroup

Mornarica

- Pentagonova odluka u martu da zatvori masivni Red Hill Bulk skladište goriva u Perl Harboru, na Havajima, zbog problema sa kontaminacijom vode, bez jasnog plana kako će rekonstruisati ove kapacitete, je samo povećala postojeće logističke izazove - naveo je Erik Sajers, nekadašnji viši savetnik u Pacifičkoj komandi SAD koji je sada na Američkom Enterpise institutu. 

Sajers je pojasnio da problemi sa kojima se vojska suočava u ukrajinskoj krizi rasvetljavaju šta su mane Amerike u Pacifičkoj oblasti.

- Ukrajina nas podseća da bez jake borbe logističke flote za mornaricu, dopunjavanja goriva iz vazduha, i velikih tereta, nećemo moći da se izjednačimo, da zadržimo ili da menjamo borbenu gotovost na načine koji će biti neophodni pre ili tokom intenzivne vojne operacije - rekao je Sajers.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading