RAT ĆE TRAJATI VIŠE OD 10 GODINA?! Dramatične prognoze američkih stručnjaka - OVO JE MOGUĆI EPILOG INVAZIJE NA UKRAJINU!

Autor: Republika

Svet

14.06.2022

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela 24. februara mogla bi da traje i više od jedne decenije a epilog ratnih operacija u koje su oči svetske javnosti uprte već duže više od tri meseca mogao bi da bude zamrznuti konflikt, ocenjuje se u analitičkom tekstu koji je objavljen na portalu američke televizije CNBC.

RAT ĆE TRAJATI VIŠE OD 10 GODINA?! Dramatične prognoze američkih stručnjaka - OVO JE MOGUĆI EPILOG INVAZIJE NA UKRAJINU!

Foto: Tanjug/AP

Kako objašnjavaju američki stručnjaci, od kada je Rusija promenila svoju ratnu doktrinu i fokus sa cele Ukrajine pomerila samo na istočni deo zemlje, Vladimir Putin i njegovi generali i vojnici imali su mnogo više uspeha na bojnom polju.

- Mnogo toga se promenilo od kako je Rusija prvi put objavila invaziju na Ukrajinu. Inicijalno se činilo da Moskva želi da napadne sa juga, istoka i severa, ali ubrzo je shvaćeno da je to preveliki zalogaj. Umesto toga svoj fokus Rusija je promenila na istočniji deo Ukrajine - navodi se u članku CNBC i ističe da je optimizam Zapadnih saveznika Kijeva da bi Ukrajina mogla da pobedi u ratu protiv mnogo snažnijeg suseda, ubrzo iščezao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Napeto u Donbasu

- Optimizam, nije potrajao, naročito što se činilo da Rusija radi sve što može u osvajanju čitave oblasti Donbasa dok nastoji da zabetonira kopneni koridor od svojih granica preko Donbasa pa sve do Crnog mora, gde nastoji da preduzme kontrolu nad ukrajinskim lukama - navodi CNBC.

Prema rečima Andrijua Tursa, savetnik za centralnu i istočnu Evropu u "Teneo Intelligence", gubitak Severodonjecka za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegov ratni štab istovetan je gubitku Mariupolja koji su Rusi nedavno zauzeli i drže ga pod svojom kontrolom.

- Rusija pravi postepenu prednost i sada kontroliše veći i strateški deo Severodonjecka, iako i dalje traju teške borbe u toj oblasti. Osvajanje ovog grada krucijalno je za Rusiju da ostvari potpunu kontrolu u Lugansku - navodi stručnjak.

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojni konvoji

Tursa kaže da situacija u Donbasu reflektuje rusku vojnu prednost, uključujući mnogo veću vatrenu moć, ali daleko veći broj trupa. 

- Zabrinjavajuće za Ukrajinu, Rusija je izoštrila svoje strateške naume. U poređenju sa prvom fazom napada, Moskva je poboljšala operativne i logističke aktivnosti u onim delovima Ukrajina u kojima ima prednost. U međuvremenu, Ukrajina pati od slabe i nedovoljne snabdevenosti oružjem od strane svojih saveznika - ističe Tursa.

Republika

Foto: Tanjug

Haubice su se našle na ukrajinskoj listi želja

Sa njim je saglasan i Vilijam Alberk, dikrektor strategije, tehnologije i oružane kontrole u Međunarodnom institutu za Strateške studije.

- Velika je verovatnoća da će Ukrajina nastaviti postepeno da gubi teritorije u Donbasu. Zabrinut sam da će do toga neminovno doći - ističe Alberk.

Prema njegovim rečima, epilog bi mogao da bude zamrznuti konflikt koji bi mogao da traje duže od 10 godina.

- Ukoliko Ukrajina ne bude mogla da sprovede kontraofanzivu, to svakako ne bi smanjilo ruske ambicije da nastave napredovanje na istoku Ukrajine. A to bi dovelo do nekog polu-trajnog zamrznutog konflikta koji bi moga od traje deset godina ili više - navodi Alberk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading