Skoro 200 sveštenika osumnjičeno za zlostavljanje maloletnika u Nemačkoj! Biskupi znali, ali ZATAŠKAVALI slučajeve!

Autor:

Svet

13.06.2022

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju koji je danas objavljen najmanje 196 sveštenika u nemačkoj katoličkoj biskupiji Minster sumnjiči se za seksualno zlostavljalo maloletnike između 1945. i 2020. godine, navodi se u saopštenju univerziteta u tom gradu gde su sumirani nalazi.

Skoro 200 sveštenika osumnjičeno za zlostavljanje maloletnika u Nemačkoj! Biskupi znali, ali ZATAŠKAVALI slučajeve!

Foto: pixabay.com

Kako navodi AP, to je samo dodatak na već otkrivene slučajeve u drugim biskupijama koji su potresli crkvu u zemlji.

Navodi se da je studiju naručila biskupija u zapadnoj Nemačkoj i da ju je više od dve godine sprovodio tim sa univerziteta u Minsteru.

Dodaje se da su katolički zvaničnici godinama zataškavali skandale ili su samo površno intervenisali.

- Biskupi i drugi zvaničnici bili su u nekim slučajevima u velikoj meri upoznati o zlostavljanju - rekao je koautor studije Tomas Grosbolting.

Precizira se i da 196 sveštenika osumnjičenih za zlostavljanje čini oko četiri odsto svih u eparhiji između 1945. i 2020. godine.

Autori studije naveli su da su oko pet odsto njih bili "serijski" nasilnici, a da je svaki od njih bio odgovoran za više od 10 dela.

Dodaje se da je bilo najmanje 610 žrtava, ali se strahuje da je stvarna brojka verovatno osam do 10 puta veća.

Međutim, većina sveštenika osumnjičenih za zlostavljanje samo je premeštena na drugi položaj, bez umanjivanja pastoralnih dužnosti, pokazalo je istraživanje.

Američka agencija podseća da je izveštaj, koji je u januaru naručila Minhenska nadbiskupija, za nerešavanje slučajeva zlostavljanja apostrofirao niz bivših i sadašnjih crkvenih zvaničnika.

Navodi se da je među njima i penzionisani papa Benedikt, koji je kao kardinal Jozef Racinger bio nadbiskup u Minhenu i Frajzingu od 1977. do 1982. godine.

Prema izveštaju koji je 2018. naručila crkva, najmanje 3.677 ljudi bili su žrtve sveštenstva u Nemackoj izmedu 1946. i 2014. godine, a više od njih bilo je mlađe od 13 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading