Nemačka pokrenula nacionalni plan štednje! Nećete verovati šta se traži od naroda! Ali se i prištedi 310 evra godišnje!

Autor:

Svet

12.06.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački ministar ekonomije Robert Habek pokrenuo je kampanju za uštede.

Nemačka pokrenula nacionalni plan štednje! Nećete verovati šta se traži od naroda! Ali se i prištedi 310 evra godišnje!

Foto: Printskrin

Razlozi za ovu aktivnost su eksplozija cena energenata i neizvesnost njihovih snabdevanja iz Rusije, što je plod aktivnosti Roberta Habeka, koji obećava da će do kraja godine napustiti rusku naftu i smanjiti kupovinu gasa od Gasproma, piše Suddeutsche Zeitung.

Ministarstvo privrede Nemačke je čak stvorilo poseban portal energievechsel.de, gde zombiše nemačko društvo sa divnim perspektivama za uštedu energije koje se lako mogu primeniti u svakodnevnom životu, piše Alo.

60 evra uštede godišnje: Potpuno isključite električne uređaje

Potrebno je da isključite TV sa mreže, izvlačeći kabl za punjenje iz utičnice, a takođe se uverite da na uređajima ne svetli zeleno svetlo koje ukazuje na režim spavanja.

Da biste odmah isključili sve uređaje, vredi koristiti utičnice sa prekidačima.

Nemci će morati stalno da razmišljaju o uređajima kojih nema na vidiku, neki od njih se mogu isključiti pomoću tajmera, to će dati još 12 evra uštede.

Predlaže se da se posebna pažnja posveti režimu spavanja na računaru tokom pauza. Dva sata takve prakse dnevno će vlasniku dati uštedu od 17 evra godišnje.

27 evra godišnje: Pravilno korišćenje poklopca na loncu

Republika

Foto: pexels.com

Šerpa

 

Ako tiganj ima odgovarajući poklopac, onda ne gubi toplotu. Možete uštedeti još više korišćenjem posuđa odgovarajuće veličine za vaš šporet.

24 evra godišnje: Kuvanje sa minimumom vode

Preporučuje se da u lonac sipate onoliko vode koliko je potrebno za kuvanje. Ovo će uštedeti energiju i brže zagrejati vodu i hranu, iako praksa pokazuje da je posuđe tako lako uništiti.

Jaja i povrće treba kuvati u sloju vode od dva centimetra, a da ih potpuno ne prekrijete, tako ćete zaraditi još 10 evra godišnje.

25 evra godišnje: potpuno napunite mašinu za pranje veša

Republika

Foto: shutterstock

Veš mašina

 

Pranje jednom nedeljno omogućava uštedu na energiji i prašku, a korišćenje eko-programa u uređaju daće još 33 evra uštede. Ako radite bez ispiranja, štedi se još 7 evra godišnje i obezbeđuje brže pranje.

17 evra će dati pranje na 30 stepeni, a ne na 60: savremeni praškovi to dozvoljavaju, ali ako vas napadaju mikrobi, onda treba da koristite temperaturni režim od 60-90 stepeni.

 

175 evra godišnje: Sušenje na otvorenom

Sušenje veša na otvorenom će stvoriti ogromne prednosti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading