PUTIN UDARA NA ŠVEDSKU? Spomenuo Petra Velikog, kroz osmeh uputio jezivu pretnju Evropi: Na nama je da vratimo ono što je rusko

Autor: Republika

Svet

09.06.2022

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tadašnju kampanju Petra Velikog uporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

PUTIN UDARA NA ŠVEDSKU? Spomenuo Petra Velikog, kroz osmeh uputio jezivu pretnju Evropi: Na nama je da vratimo ono što je rusko

Foto: Tanjug/AP

Ne prestaju spekulacije o stanju Vladimira Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin odao je danas počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegovog rođenja, upoređujući navodnu istorijsku težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

- Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki severni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko - rekao je Putin nakon posete izložbi posvećenoj caru.

Tadašnju kampanju Petra Velikog uporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

- Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te vrednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti da rešimo probleme koji su pred nama - rekao je Putin, uputivši tako novu jezivu pretnju susednim zemljama i ostatku Evrope.

Putin, koji je u 23. godini na vlasti, više puta je pokušavao da opravda ruske postupke u Ukrajini, gde su njegove snage opustošile gradove, ubile hiljade ljudi i dovele do miliona izbeglica, obrazlažući svoje viđenje istorije u kojem ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti.

 

 

Petar Veliki, autokratski modernizator koje se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prestonicu Sankt-Petersburg, koji je izgrađen na teritoriji koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt-Petersburgu.

Bio je to projekt koji je koštao života desetine hiljada kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov "prozor u Evropu" u močvarama uz obalu Baltičkog mora.

Pre Putinovove posete izložbi državna televizija emitovala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je modernizovanom vojskom i mornaricom proširio rusku teritoriuj na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

Putin često hvali ruske konzervativne lidere poput cara Aleksandra III. ili predrevolucionarnog premijera Pjotra Stolipina, a obojici je podigao spomenike širom zemlje. Nasuprot njima su čelnici za koje smatra da su oslabili državu, poput Lenjina i Nikite Hruščova.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jovan

10.06.2022 13:34

Kosoki malo da pročita ko je bio Simo Rahe!!!!