Ćerka ubijenog novinara SUOČILA SE SA UBICAMA: Gledam te u oči kao što ti nisi smeo mog oca!

Autor:

Svet

08.06.2022

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hagu je počelo suđenje za ubistvo holandskog novinara Petera de Vrisa, a u sredu su se njegova deca suočila sa osumnjičenim ubicama, prenosi Blic.

Ćerka ubijenog novinara SUOČILA SE SA UBICAMA: Gledam te u oči kao što ti nisi smeo mog oca!

Foto: YouTube/Printscreen

Peter R. de Vris (64) upucan je u glavu ispred televizijskog studija u Amsterdamu u julu 2021, a tužioci su rekli da je njegovo ubistvo povezano sa njegovom ulogom u suđenju holandskom narko bosu. Teško ranjeni De Vris je prebačen u bolnicu, ali je devet dana kasnije preminuo.

Pisao je o kriminalu i korupciji, a i pre pucnjave je bio na meti pretnji kriminalnog podzemlja zbog povezanosti sa nekoliko slučajeva. Za njegovo ubistvo optuženi su Holanđanin Delano G. (22) i Kamil E. (36) poljskog državljanstva. Delano je optužen da je pucao, a Kamil da je nadzirao okolinu i vozio auto u kojem su pobegli. Tužioci traže da se obojica zatvore doživotno zbog ubistva De Vrisa.

"Mrzim te"

Obraćajući se ubici svog oca na okružnom sudu u Amsterdamu, De Vrisova ćerka Keli je rekla:

- Gledam u tebe kao što se ti nisi usudio da pogledaš mog oca kad si ga upucao s leđa – rekla je ona

Optuženi je na to, kako prenosi “Gardijan”, pogledao na drugi kraj prostorije bez pokazivanja emocija.

- Zašto si pucao na njega? Zbog novca? Jer se nisi slagao sa njim? – upitala je.

- Mrzim te – rekla je optuženom ali dodala da “može da se natera da se ponaša humano prema njemu”.

- Vaša deca će shvatiti šta su njihovi očevi uradili – ja barem mogu da budem ponosna na svog. Ljudi će reći da je bio heroj – rekla je Keli koja je sedela u sudnici pored svog brata Rojsa.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Na sudu je prikazan video snimak pucnjave iz različitih uglova u gradu, na kojem se vidi kako Delano i Kamil obilaze okolinu neposredno pre nego što se pojavio De Vris. Čuveni novinar je prethodno gostovao u emisiji “Bulevar” na RTL4, gde je govorio o sudskom procesu vezanom za ubistvo frizera Seifa Ahmeda u oktobru 2019. Nakon emisije izašao je iz studija i uputio se ka 300 metara daljoj garaži rezervisanoj za goste programa, kako je preneo holandski portal Telegraaf.nl.

Ubica se pozvao na pravo na ćutnju

Na suđenju je prikazan snimak iz daljine kako De Vris prelazi ulicu, dok se figura iza njega brzo približava, a potom trenutak kad je pogođen pao na tlo. Svedoci su ranije rekli da se pred novinarem, dok je prolazio pored punih bašti kafića, pojavio muškarac i ispalio u njega nekoliko hitaca. De Vris je pogođen u glavu i gradu.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Delano se na direktno pitanje sudije Gerta Oldekampa da li je pucao u De Vrisa pozvao na “pravo na ćutnju”, dok je Kamil rekao na poljskom:

- Nisam ubio tog čoveka.

Na sudu je pročitana poruka poslata nedugo nakon ubistva telefonom na kojem je pronađen Delanov DNK: “Mrtav je, KK (OK), mrtav. Metak je prošao pravo kroz njegovu glavu. Sve je prštalo. Svi su vrištali”.

Policija je zaustavila automobil na putu kod Haga manje od sat nakon pucnjave i uhapsila Delana i Kamila. Četiri čaure zatečene na mestu navodno su bile iz pištolja koji je imao Delanov DNK, a koji je pronađen u automobilu. Na rukama oba muškarca pronađeni su tragovi baruta, rečeno je na sudu.

Tužioci su pokazali detaljnu animiranu grafiku kretanja De Vrisa i osumnjičenih tog dana i kako je Kamil prethodno pratio novinara. Rekli su da postoji samo jedan zaključak – da su Delano i Kamil “znali tačno koga da ubiju”. Istakli su da je De Vris “ubijen u po bela dana u srcu Amsterdama”.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Tužioci sumnjaju da je De Vris ubijen zbog svoje uloge savetnika svedoku Nabilu B, na suđenju mafiji, uključujući najtraženijeg čoveka Holandije Riduana Tagija, navodnog narko bosa koji je uhapšen u Dubaju 2019.

Prelomni trenutak dogodio se kad je jedan od optuženih, Nabil B, odlučio da progovori. Otkako je Nabil postao svedok, njegov brat i advokat su ubijeni, nakon čega je De Vris postao svojevrsni portparol svedoka.

Holandski “Telegraf” je prošle godine pisao da je De Vris ranjen manje od nedelju dana uoči početka suđenja za ubistvo advokata Derka Virsuma u septembru 2019. i da je, poput Virsuma, imao ključnu ulogu u suđenju ozloglašenoj holandsko-marokanskoj mafiji.

Rođen u novembru 1956, Peter Rudolf de Vris je bio prava zvezda u Holandiji. Njegov televizijski program, “Peter R. de Vries, kriminalistički novinar” od 1995-2012. pratio je važne slučajeve i doveo do rekordne gledanosti na holandskoj televiziji. De Vris je 2005. čak ušao u politiku, osnivajući svoju stranku koja je međutim ubrzo raspuštena.

Poznat je po svom istraživačkom radu nakon otmice pivskog magnata Fredija Hajnekena 1983, te nestanka američke tinejdžerke Natali Holovej 2006. Snimio je i specijal o ubijenom američkom predsedniku Džonu Kenediju, pisao o seks trafikingu tajlandskih žena iz Bangkoka, u slučaju koji je ponovo bio povezan sa Van der Slotom, a bavio se i smrću holandske turistkinje Mariške Mast na honuranskom ostrvu Roatan 2008.

Presuda u slučaju ubistva De Vrisa očekuje se 14. jula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading