SCENA! Ruski izaslanik izjurio sa sastanka Saveta Bezbednosti! RUSI SU KRIVI ZA NESTAŠICU HRANE!

Autor:

Svet

07.06.2022

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, Evropska Unije je optužila Rusiju za svetsku krizu nestašice hrane. Nakon što je predsednik Evropskog saveta uputio otvorene optužbe, ruski izaslanik je napustio sastanak, prenosi BBC.

SCENA! Ruski izaslanik izjurio sa sastanka Saveta Bezbednosti! RUSI SU KRIVI ZA NESTAŠICU HRANE!

Foto: YouTube/Printscreen

Predsednik Evropskog saveta je na sastanku Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija optužio Rusiju za svetsku krizu nestašice hrane.

Šarl Mišel je rekao da Rusija koristi zalihe hrane kao "stelt raketu" protiv sveta u razvoju, terajući ljude u siromaštvo. Odmah je usledila oštra reakcija ruskog izaslanika Vasilija Nebenzja koji je optužio Mišela za širenje laži. 

Ruska invazija na Ukrajinu je uzrokovala blokiranje velike količine hrane u ukrajinskim lukama. Kao što nam je poznato, Ukrajina je veliki izvoznik ulja i žitarica (kukuruz i pšenica). Rusija je takođe izvozi ogromne količine žitarica, kao i đubriva. Nedostatak ovog izvoza doveo je do ogromnog skoka cena hrane. 

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

Na sastanku Mišel se direktno obratio ruskom izaslaniku Nebenzji, govoreći da su posledice ruske invazije dramatične, da se šire domino efektom, prelivaju se širom sveta, što uzrokuje rast cena goriva, gura ljude u siromaštvo i destabilizuje regione. 

- Gospodine ambasadore Ruske Federacije, budimo iskreni, Kremlj koristi zalihe hrane kao stelt raketu protiv zemalja u razvoju - rekao je gospodin Mišel tokom sastankia Saveta bezbednosti u Njujorku. 

- Za ovu prehrambenu krizu odgovorna je isključivo Rusija - dodao je on. 

Istakao je da je lično video milione tona žita zaglavljenih u ukrajinskoj luci Odesa zbog pomorske blokade koju je sprovela Rusija. 

Gospodin Mišel je takođe optužio Rusiju da krade žito i sprečava sadnju i žetvu u Ukrajini zbog njenih vojnih aktivnosti tamo.

Epilog drame na sastanku

Komentari gospodina Mišela doveli su do toga da gospodin Nebenzja napusti sastanak. Dok je odlazio, Mišel mu se direktno obratio. 

- Možeš da izađeš iz sobe, možda je lakše ne slušati istinu - rekao mu je. 

Odmah je usledio odgovor ruskog izaslanika.

Foto: YouTube/Printscreen

 

- Ne mogu da ostanem zbog laži koje ste došli da distribuirate na sastanku - odgovorio mu je on. 

Amerika deli isto mišljenje

Na odvojenom sastanku, američki državni sekretar Antoni Blinken je takođe rekao da Rusija sprečava da ukrajinski izvoz žita napusti zemlju i optužio ruske snage za uništavanje ukrajinske poljoprivredne infrastrukture.

- Postoji negde oko 20 miliona tona pšenice koja je zarobljena u silosima u blizini Odese, iu brodovima koji su bukvalno puni žitarica koje su zaglavljene u Odesi. luka zbog ove ruske blokade - rekao je Blinken tokom svog govora na virtuelnom okruglom stolu sa filantropima, nevladinim organizacijama i predstavnicima iz privatnog sektora. 

Kao i gospodin Mišel, on je rekao da postoje verodostojni izveštaji da Rusija „krade“ ukrajinsko žito da bi ga prodala za sopstveni profit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading