TEŽAK UDARAC ZA PUTINA! Ubijen glavni čovek paravojne jedinice VAGNER! "Likvidator" skinut snajperom!

Autor:

Svet

07.06.2022

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Andonov (44), jedan od glavnih pripadnika ruske paravojne jedinice "Vagner", ubijen je sinoć prema navodima ukrajinskih medija.

TEŽAK UDARAC ZA PUTINA! Ubijen glavni čovek paravojne jedinice VAGNER! "Likvidator" skinut snajperom!

Foto: Printscreen/Twitter

Poznatiji je među ukrajinskim redovima pod nazivom "likvidator" i povezuju ga sa brojnim ubistvima ukrajinskog stanovništva u Donbasu. Njega je sinoć usmrtio jedan ukrajinski snajperista u Harkovskoj oblasti. Ovu vest prvi je preneo novinar ruskog lista "Moskovsky Komsomolets" koji navodi kako je dobio potvrdu da je Vladimir Andonov ubijen u Ukrajini, poznatiji u Moskvi po nadimku "Vaha".

- Preminuo je sinoć tokom izviđanja sa svojim saborcem - navodi ruski novinar.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

 

Ovo je još jedan u nizu teških udara na Vladimira Putina, nakon što je jedan od najbližih saradnika čečenskog lidera Ramzana Kadirova pukovnik Mezhid Ucmigov teško ranjen na frontu u Ukrajini. 

Kako prenose britanski mediji, Ucmigov je zamenik komandanta puka specijalnih snaga nazvanog po Kadirovljevom ocu i vrlo je blizak ruskom predsedniku.

Šta je "Vagner" grupa?

Ruska grupa "Vagner" smatra se jednom od najtajnovitijih i najspecijalizovanijih organizacija. Zvanično ne postoji, ali se veruje da je oko 10.000 operativaca sklopilo najmanje jedan ugovor sa grupom u poslednjih sedam godina kako bi otišli ​​u ratna žarišta širom sveta.

Regruti su, između ostalog, učestvovali i u sukobima u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici.

Novi regruti smeštaju se u jedinice te grupe pod komandom oficira GRU (ruske vojne obaveštajne jedinice Ministarstva odbrane).

Za "Vagner" grupu prvi put se čulo širom sveta tokom rata u Donbasu kada je tokom 2014. i 2015. godine navodno pomagala proruskim snagama u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kao jedan od njenih lidera navodi se Dmitri Utkin (51), oficir specijalnih snaga Rusije u kojima je imao čin potpukovnika. Protiv njega su SAD uvele sankcije uz optužbu da je na čelu ove zloglasne grupe, a u decembru prošle godine i Savet Evropske unije uveo je restriktivne mere protiv Utkina i drugih pojedinaca koji su dovedeni u vezu sa tom grupom.

Takođe, optužuju ga da je bio vođa grupe koja je koja je vršila najteža dela poput mučenja, vansudskih pogubljenja po kratkom postupku ili "proizvoljna pogubljenja" i brojna ubistva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading