Sankcije Abramoviču! SAD oduzima dva privatna aviona bivšem vlasniku Čelsija!

Autor:

Svet

07.06.2022

05:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužioci američkog ministarstva pravde kažu da su oba aviona letela u Rusiju u martu, kršeći izvozna ograničenja

Sankcije Abramoviču! SAD oduzima dva privatna aviona bivšem vlasniku Čelsija!

Foto: Tanjug/AP

Roman Abramovič

Savezni sudija u Njujorku u ponedeljak je ovlastio američku vladu da zapleni dva privatna aviona u vlasništvu Romana Abramoviča, nakon što su odleteli u Rusiju posle njene invazije na Ukrajinu, rekli su zvaničnici.

Naredba sudije Sare Kejv, sa sedištem na Menhetnu, jedna je od nekoliko sankcija SAD i drugih zapadnih zemalja usmerenih na milijardere iz Rusije od invazije u februaru.

Na zahtev federalnih agenata u južnom američkom okrugu Njujorka, Kejvovova se koncentrisala na Boeing 787-8 Dreamliner i Gulfstream G650ER koji oba pripadaju Abramoviču, bliskom saradniku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tužioci američkog ministarstva pravde rekli su u saopštenju da su oba aviona odletela u Rusiju u martu, kršeći izvozna ograničenja koja su SAD nametnule Putinovom režimu zbog njegovog napada na Ukrajinu, javlja Gardian.

Nejasno je kada bi američki zvaničnici mogli da oduzmu Abramovičeve avione sve dok izbegavaju SAD ili neku od teritorija koje država kontroliše. Boing, vredan 350 miliona dolara, nalazi se u Dubaiju, saopštilo je Ministarstvo pravde u podnescima federalnog suda. Gulfstream, vredan 60 miliona dolara, nalazi se u Rusiji.

Abramovič poseduje avione preko fiktivnih kompanija sa Kipra, Džersija i Britanskih Devičanskih Ostrva, saopštilo je američko ministarstvo pravde. Osim zaplene aviona, saopštilo je odeljenje, vladini tužioci traže kazne i do duplo veće od njihove vrednosti.

Pomoćnik direktora FBI-ja Majkl Driskol rekao je u saopštenju da su ruski oligarsi poput Abramoviča „pomogli da se podstakne okruženje koje je omogućilo Rusiji da vodi svoj smrtonosni rat u Ukrajini“.

- Zaplena njihove vredne imovine, uključujući ova dva aviona, samo je jedan od načina na koji američka vlada poziva na odgovornost one koji krše američke zakone i podržavaju Rusiju u njenom pokušaju da osvoji suverenu naciju. -

Abramovič, 55, nije bio dostupan za komentar, prenosi Gardian.

Ovaj oligarh je možda najpoznatiji po tome što je posedovao fudbalski klub Čelsi od 2003. do ranije ove godine.

Klub iz zapadnog Londona osvojio je mnoštvo počasti pod njegovim vlasništvom, uključujući pet titula u Premijer ligi, pet FA kupova i dva puta prestižnu Ligu šampiona UEFA. Zvaničnici Premijer lige diskvalifikovali su Abramoviča iz Čelsija nakon što mu je Velika Britanija uvela sankcije nakon invazije na Ukrajinu.

Prošlog meseca, britanska vlada je odobrila prodaju Čelsija Todu Boehliju, suvlasniku Los Anđeles Dodžersa u Major ligi bejzbola. Boehli je navodno platio više od 4 milijarde dolara za ono što se smatra najskupljom prodajom sportskog tima u istoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading