Ruska diplomatija iznuđivanja OKIDAČ za posredničko delovanje Ujedinjenih nacija!

Autor:

Svet

06.06.2022

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene nacije igraju ulogu medijatora između Rusije i Ukrajine kako bi se otvorio izvoz iz Ukrajine preko Crnog mora. Ipak, Zapad nema optimističan pogled prema tom pitanju, prenosi Blic.

Ruska diplomatija iznuđivanja OKIDAČ za posredničko delovanje Ujedinjenih nacija!

Foto: Printscreen

Ujedinjene nacije na sve načine pokušavaju da omoguće ponovno pokretanje izvoz žitarica preko Crnog mora, postavljajući se kao glavni medijator između Rusije u Ukrajine u rešavanju ovog pitanja. Iako Ujedinjene nacije mogu da odigraju odlučujuću ulogu u izvozu žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, američka administracija na čelu sa Bajdenom pokazuje skepticizam da Rusija radi bilo šta u dobroj nameri, prenosi Politiko. 

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

Jedan od glavnih argumenata negativnog stava američke administracije jesu komentari predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovih zvaničnika koji iniciraju ublažavanje blokade ukrajinskih luka jedino ako Zapad ukine ekonomske sankcije Moskvi, prenosi Blic. 

Diplomatija iznuđivanja

Iako Moskva neuspešno koristi "diplomatiju iznuđivanja" kako je naveo jedan američki zvaničnik, on je i naveo da Vašington neće pristati na sporazum koji bi ukinuo bilo kakav ekonomski pritisak na Kremlj. 

Svaki dogovor kojim bi se dozvolilo Ukrajini da izvozi žito, uoči žetve letnje pšenice, bio bi veliki napredak, a američki zvaničnici i globalna preduzeća pomno prate pregovore Rusije sa UN, kao i odvojene pregovore sa Turskom, o omogućavanju bezbednog prolaza ukrajinskog žita na svetska tržišta.

Blokada ukrajinskih luka preokrenula je globalne trgovinske rute, a preti da će finansijski ugušiti Ukrajinu i produbiti krizu gladi širom sveta, ocenjuje Politiko.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pokušava da postigne dogovor koji bi obezbedio da ukrajinski i ruski tovari hrane i đubriva bezbedno dospeju na strana tržišta.

Foto: Tanjug/AP

 

-Teško je posmatrati ruske ponude u dobroj nameri s obzirom na to kako oni aktivno i namerno uništavaju prehrambene proizvode u Ukrajini i pogoršavaju globalnu nesigurnost hrane - rekao je američki zvaničnik, govoreći o kontinuiranom napadima ruskih snaga na ukrajinske poljoprivredne objekte i polja.

Američki zakonodavci su, međutim, tražili da administracija predsednika Bajdena pomogne Ukrajini da ponovo otvori svoju crnomorsku luku Odesu, navodi Politiko.

Bajdenova administracija za sada je isključila slanje vojnih brodova u region, a načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili rekao je novinarima prošle nedelje da bi deminiranje ukrajinskih luka i upravljanje ruskom pomorskom blokadom "bila vojna operacija visokog rizika koja bi zahtevala značajan nivo napora".

Foto: Tanjug/AP

 

Umesto toga, administracija planira da nastavi da šalje oružje kako bi pomogla Ukrajini da se bori protiv ruskih snaga koje napadaju Odesu i istočne regione zemlje, istovremeno se zalažući za otvaranje više kopnenih puteva za transport žitarica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading