NIJE IM BAŠ LAKO: Ovo su najbizarnija pravila koja moraju da poštuju članovi britanske krune

Autor:

Svet

04.06.2022

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraljičine proslave platinastog jubileja znače da će britanska kraljevska porodica biti u centru pažnje više nego inače.

NIJE IM BAŠ LAKO: Ovo su najbizarnija pravila koja moraju da poštuju članovi britanske krune

Foto: Tanjug/AP

Većina porodice (i veći deo Londona) proslavlja 70. godina kraljice Elizabete II na prestolu prvog vikenda u junu, uz niz javnih nastupa, parada i koncerata.

Voditi državu sedam neumornih decenija je očigledno dovoljno impresivno, ali opsežni staž Elizabete postaje još izvanredniji kada počnete da kopate po tradicijama povezanim sa britanskom kraljevskom osobom. A pod tradicijama podrazumevaju se pravila - mnogo i puno pravila.

Ispostavilo se da biti bilo koji član kraljevske porodice (kraljica ili drugi) nije tako lako i bezbrižno kao što izgleda u filmovima.

Predstavljamo vam najčudnija pravila koje članovi kraljevske porodice moraju da poštuju.

Svi se vagaju pre i posle božićne večere


Monarhija ima mnogo prazničnih tradicija, iako su neke malo manje šarmantne od drugih. Jedna od najbizarnijih tradicija zahteva da se svaki član kraljevske porodice izmeri i pre i posle božićne večere - ako se ugoji, to znači da je zaista uživao za stolom.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


Prema članku Grazia Daili iz 2018., bizarni ritual datira još od kralja Edvarda VII (pradede kraljice Elizabete) koji je „želeo da osigura da njegovi gosti dobro jedu“. Tradicija je prikazana u sceni iz filma "Spenser" iz 2021. godine, u kojoj princeza Dajana (Kristen Stjuart) izražava svoje gađenje zbog čitavog debakla.

Igra? Ne!


Ovo je verovatno najgluplje (i najmanje striktno primenjeno) pravilo na listi, ali je kraljica navodno zabranila kraljevskoj porodici da igra igru na ploči Monopol. Razlog? Igra čini porodicu previše konkurentnom.

"Previše opak"


Godine 2008, princ Endrju je dobio odbor Monopola nakon što je prisustvovao sastanku sa Leeds Building Societom, finansijskom institucijom u Engleskoj. Vojvoda od Jorka je navodno odbio poklon, rekavši „nije nam dozvoljeno da igramo Monopol kod kuće“, pre nego što je pojasnio da kada porodica pokuša da igra igru, „postaje previše zlobno“.

Kraljevima nije dozvoljeno da glasaju


Očekuje se da će članovi kraljevske porodice ostati politički neutralni u svakom trenutku. To uključuje i uzdržavanje od glasanja na izborima. Iako njihovo glasanje nije striktno nezakonito, na sajtu britanskog parlamenta piše da se „smatra neustavnim da monarh glasa na izborima“.

Pažljiva neutralnost


Palata često mora da poriče izveštaje o tome da je kraljica Elizabeta u javnosti iznosila političke stavove. Na primer, tokom referenduma o Bregzitu 2016, The Sun je objavio priču u kojoj se tvrdi da je kraljica na večeri izrazila stavove protiv EU. Palata je žestoko demantovala te navode, a tabloidu je naređeno da odštampa povlačenje.

Kraljičino pismeno odobrenje je potrebno pre venčanja


Traženje dozvole člana porodice pre nego što je zaprosi prilično je uobičajena praksa, ali članovi kraljevske porodice to podižu na potpuno novi nivo. Prema Zakonu o sukcesiji krune iz 2013. godine, prvih šest osoba u redu za krunu ne mogu da stupe u brak bez saglasnosti vladajućeg monarha. Ako to ne urade, njih (i njihove potomke) bi odmah diskvalifikovali da se ikada popnu na tron.

Pečat odobrenja


U aprilu 2011. kraljica Elizabeta je dala saglasnost da se princ Vilijam i Kejt Midlton venčaju. Zvanično obaveštenje o odobrenju (poznato kao „Instrument o saglasnosti“) napisano je kaligrafijom, zatvoreno crvenim voštanim pečatom i prekriveno prilagođenim umetničkim delima koji su predstavljali mladoženja i buduću mladu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Crno treba nositi samo na sahrani


Ovo pravilo je malo manje zvanično, ali definitivno čudno: prema tradiciji, članovi kraljevske porodice nose samo crno tokom sahrana. „Uopšteno gledano, smatra se da se crna obično ne nosi osim u žalosti, iako ju je Dajana princeza od Velsa povremeno nosila za večernje funkcije“, rekla je za InStile Aleksandra Meservi, osnivač The English Manner (poznate londonske završne škole).

Veliko ne-ne?


Zaista, princeza Dajana je izazvala poprilično uzbunu kada je nosila crnu haljinu od tafta na koncertu prikupljanja sredstava 1981. - njen prvi kraljevski angažman nakon što se verila za princa Čarlsa. Dajana je govorila o incidentu dok je intervjuisana za njenu biografiju 1991. godine, tvrdeći da ju je Čarls video u haljini i uzviknuo: "Samo ljudi u žalosti nose crno!"

Ali moraju da spakuju crnu odeću svaki put kada putuju


Iako su obeshrabreni da nose crno u javnosti, protokol je da članovi kraljevske porodice moraju da spakuju crnu odeću kad god odu na odmor. Ovo osigurava da imaju nešto prikladno da nose u slučaju da moraju da prisustvuju sahrani u poslednjem trenutku ili da se pojave u žalosti ako se neko vrati kući.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Spremite se, ostanite spremni


Smatra se da je ovo pravilo proizašlo iz ličnog iskustva kraljice Elizabete kada je čula vest da je njen otac, kralj Džordž IV, umro dok je bila na odmoru u Africi. Sa sobom nije imala odeću za žalost, ali je znala da će njen avion preplaviti fotografi kada se vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo, pa je morala da pošalje pomoćnika da joj donese odgovarajuću odeću pre nego što se iskrca. (Ovo bi sve trebalo da zvuči poznato ako ste gledali prvu sezonu „Krune“.)

Na svečane događaje treba nositi gole najlonke


Već dugo se šuška da je nošenje golih čarapa kraljevski uslov kada se javno pojavljuje, ali to je samo delimično tačno. Ne postoji zvanična pisana uredba o čarapama, iako je kraljevski modni novinar rekao za E! Na mreži da su „oni generalno pravilo za formalnije ili konzervativnije kraljevske događaje“.

Prihvatate kod?


Megan Markl je dospela na naslovne strane 2018. kada se pojavila na svom prvom zvaničnom događaju sa britanskim monarhom noseći - pogađate - najlonke u boji mesa ispod mornarske haljine i krem kaputa. Markl je do ovog trenutka nosila mnogo odela sa pantalonama, tako da je njen modni izbor usredsređen na čarape naveo ljude da nagađaju da je konačno prihvatila nezvanični kodeks oblačenja britanske kraljevske porodice.

Žene takođe moraju da nose šešire na svečanim događajima


Dugogodišnja je kraljevska tradicija da žene u kraljevskoj porodici uvek nose šešire na svečanim događajima. „Sve do 1950-ih, dame su se retko viđale bez šešira jer se nije smatralo 'stvarom' da dame pokažu kosu u javnosti”, rekla je Dajana Meter, viši mentor za The English Manner, za Bi-Bi-Si. „Ali sve se to promenilo i šeširi su sada rezervisani za svečanije prilike.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Fascinantni fascinatori


Ali formalno svakako ne znači dosadno. Šeširi koje su kraljevske dame nosile tokom godina su se više transformisale u umetnost koja se može nositi nego u tradicionalna pokrivala za glavu. Roze fascinantka u stilu pereca koju je princeza Beatris nosila na venčanju Vilijama i Kejt 2011. dovoljan je dokaz.

Tijare se nose posle 18 časova


Još jedno neizgovoreno pravilo nalaže da se tijare moraju nositi na svečanim događajima u zatvorenom tokom večeri. „Staro pravilo je da se šeširi nikada ne nose u zatvorenom posle 18 časova, jer se tada dame presvlače u večernje haljine, a izlaze tijare i porodični dragulji“, rekao je Meter za Bi-Bi-Si.

Osim ako...


Jedini izuzetak: mlada može nositi tijaru na dan venčanja bez obzira na vreme. U stvari, mnogi članovi kraljevske porodice nose svoju prvu tijaru kada se venčaju - uključujući Kejt Midlton, koja je ljuljala Kartijeovu tijaru kada je prošetala niz prolaz 2011.

Kraljevski članovi ne daju autograme fanovima


Ako se nadate da ćete dobiti autogram od jednog od članova kraljevske porodice, imamo loše vesti. Kraljevski protokol zabranjuje članovima porodice da ponude svoj potpis fanovima, da ne bi neko pokušao da ga falsifikuje.

Kršenje pravila


Princ Čarls je 2010. godine iznenađujuće prekršio protokol da bi potpisao autogram žrtvama poplava u Kornvolu. Kako prenosi The Telegraph, nakon što je par zatražio od Čarlsa autogram, on je od svog telohranitelja dobio parče papira i potpisao ga „Čarls 2010.

Tamni lak za nokte se uglavnom ne gleda


Još jedno nezvanično pravilo kodeksa oblačenja, priča se da kraljica preferira kraljevske porodice samo da nose prozirni, goli ili veoma svetlo ružičasti lak za nokte. S obzirom na to koliko su moderne kraljevske dame moderne, ne treba da čudi što se ovo pravilo prilično često krši.

Sićušan tizzi


Megan Markl je izazvala malo nerviranje kada je nosila tamni neprozirni lak za nokte na Britanskim modnim nagradama 2018. Kejt Midlton je takođe ofarbala prste na nogama za pojavljivanje na crvenom tepihu. A princeza Dajana, koja je kršila kraljevska pravila, često je nosila crveni lak za nokte u javnosti - uključujući isti dan kada je nosila svoju sada već kultnu crnu "osvetničku haljinu" 1994. godine.

Dva direktna naslednika ne mogu zajedno da lete avionom


Prema kraljevskom protokolu, dva direktna prestolonaslednika moraju da lete odvojeno dok putuju - što je sigurno u slučaju da se nešto tragično dogodi na putu. To znači da princ Čarls i princ Vilijam ne mogu da lete zajedno, a princ Čarls i kraljica Elizabeta ne mogu da lete zajedno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Solo let


Kada princ Džordž napuni 12 godina, moraće i da počne da leti odvojeno od oca. Kembridž su u prošlosti često leteli sa svojom decom, ali su obično dobijali posebnu dozvolu od kraljice za to.

Školjke nikada ne bi trebalo naručiti u restoranima


Postoji nekoliko protokola usredsređenih na to šta članovi kraljevske porodice mogu, a šta ne mogu da jedu u restoranima, ali najveći meni ne-ne su školjke. Razlog? Školjke predstavljaju veći rizik od trovanja hranom od većine drugih namirnica, a porodica treba da uvek bude dobrog zdravlja.

Ograničenja u hrani


Iz istog razloga, porodici se takođe savetuje da ne naručuju retko kuvano meso, ne piju vodu iz česme u stranim zemljama i ne jedu previše začinjenu hranu. Dok se kraljica striktno pridržava ovih smernica, princ Čarls navodno zaobilazi pravila i s vremena na vreme uživa u jelu od školjki.

Pravilo protiv nošenja krzna


Ovo pravilo seže u prošlost - u stvari, pre oko 685 godina, kada je kralj Edvard III doneo Zakon o krznu iz 1337. Zakon je efektivno zabranio svima osim vitezovima i sveštenicima da nose krzno kao deo svoje odeće.

Osim...


Ovo je još jedno pravilo koje se relativno često krši. I kraljica i Kamila, vojvotkinja od Kornvola, viđene su kako nose krznene kape na Božić 2010. godine, na veliku žalost grupa za prava životinja širom Ujedinjenog Kraljevstva. Prema njenoj kraljevskoj garderobi, kraljica je 2019. prestala da nosi novu odeću sa krznom i sada traži od dizajnera da koriste samo veštačko krzno.

Moraju da vode evidenciju o svakom poklonu koji dobiju


Članovi kraljevske porodice moraju da poštuju mnoga pravila kada je u pitanju davanje i primanje poklona, u rasponu od ljudi od kojih moraju da odbiju poklone, do novčane vrednosti poklona koje mogu da zadrže. Ali bez obzira na samu sadašnjost, sve stavke moraju biti unete u dnevnik. Prema politici poklona Kraljevskog domaćinstva, „zvanični pokloni treba da se priznaju gde god je to moguće, da se evidentiraju i da se mogu pratiti u svakom trenutku“.

Da, postoji lista


Praćenje svakog poklona koji dobijete zvuči zamorno, ali zapisi često predstavljaju zanimljiv razgovor. Bakingemska palata često objavljuje listu zvaničnih poklona koje kraljevska porodica dobija svake godine, a unosi su u najmanju ruku iznenađujući. Neki od najčudnijih predmeta uključuju automatsku pušku, 12 kutija manga, doktorsku tezu i žive lenjivce iz Brazila.

Kada kraljica prestane da jede, vi prestajete da jedete


Nije iznenađujuće da postoji mnoga pravila koja treba poštovati kada večerate sa Njenim Veličanstvom. Jedno od najvećih pravila je da pratioci na večeri moraju da ponavljaju kraljičino ponašanje tokom obroka - pa ako ona spusti svoj nož i viljušku, to znači da ste i vi završili sa jelom.

Etiketa ruževa


Druga ručna etiketa za kraljevske porodice uključuje držanje srebrnog pribora u pravim rukama (nož u desnoj ruci, viljuška u levoj) i razgovor samo sa ljudima koji sede direktno pored vas. Kraljevske osobe koje nose karmin takođe moraju da se trude da uvek piju sa istog mesta na šolji, kako ne bi razmazale šminku po staklu više nego što je neophodno.

Nema spavanja dok je kraljica budna


Slično pravilu za večeru, kraljevska porodica takođe mora da odražava kraljičine postupke kada je u pitanju vreme za spavanje. Drugim rečima, niko ne može da se povuče preko noći dok to prvo ne učini Njeno Veličanstvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zevanje


Prema ser Vilijamu Heseltajnu, kraljičinom bivšem privatnom sekretaru, princeza Dajana je smatrala da su ti dugi delovi sedenja i čekanja na spavanje „agonijom“. „Bilo bi oko sat vremena u dnevnoj sobi dok bi svi sedeli i razgovarali“, rekla je Heseltajn autorki Džulijet Riden u svojoj knjizi „Kroljevi u Australiji“. „A Dajana je bila dovedena u takve krajnosti da bi se izvinila i otišla u krevet, što se smatralo prilično lošom formom, ići u krevet pre kraljice.

Kraljica može da vozi bez dozvole


Primer da članovi kraljevske porodice dobijaju malo više slobode za razliku od strogih smernica, kraljica je jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj nije potrebna vozačka dozvola da bi sela za volan automobila. Pored toga, nikada nije morala da polaže vozački ispit i ne mora da stavlja etikete na svoj automobil.


To ne znači da kraljica ne zna da upravlja vozilom. Naprotiv, školovala se za vojnog vozača i mehaničara tokom Drugog svetskog rata i, do pre nekoliko godina, volela je da vozi svoj Range Rover kada nije bila u javnosti.

PDA se ne preporučuje


Ne postoje zvanična pravila koja zabranjuju javno iskazivanje naklonosti, ali kraljica Elizabeta i pokojni princ Filip postavili su presedan ohrabrujući kraljevske članove da se dodiruju na minimum. Princ Vilijam i Kejt su krenuli kraljičinim stopama, držeći stvari strogo profesionalne u javnosti - osim povremenog zagrljaja na Olimpijadi, tj.

Osim ako...


S druge strane, princ Hari i Megan očigledno ne osećaju toliki pritisak da se pridržavaju ovog pravila. Par često deli neke simpatične PDA trenutke, pa čak i - dahnu! — poljubio se na sceni kada je Megan predstavila Harija tokom ceremonije otvaranja Invictus Games 2022.

Kraljevske osobe ulaze u sobu određenim redosledom


Kada je kraljevska porodica deo povorke, oni obično ulaze i sede po redosledu ko je sledeći u redu za krunu. To znači da red obično počinje sa kraljicom Elizabetom, zatim se nastavlja sa princom Čarlsom i Kamilom, zatim princom Vilijamom i Kejt, itd.

Osim ako...


Možete zamisliti zbunjenost ljudi, kada su članovi porodice viđeni kako ulaze u sobu u potpuno nasumičnom redosledu u Bakingemskoj palati 2019. Prema Harper's Bazaar-u, ovaj nedostatak formalnosti je prilično uobičajen na događajima s niskim ključem. „Pravi red prvenstva zaista se oblikuje samo na državnim i diplomatskim događajima“, rekla je kraljevska istoričarka Marlen Kenig.

Svadbeni buketi moraju da sadrže mirtu


Cveće mirte simbolizuje sreću u ljubavi i braku, pa je logično da bi članovi kraljevske porodice želeli da budu uključeni u svoje svadbene bukete. Tradicija uključivanja grančica mirte u nečiji buket počela je sa kraljicom Viktorijom, a vidno se ponovo pojavila venčanjem Kejt Midlton 2011.

Srećna mirta


Princeza Beatris je takođe sledila ovo šarmantno pravilo kada se udala 2020. godine. Pored grančica mirte, njen cvetni komad sadrži jasmin, slatki grašak, ruže i druge cvetove.

Rukovanje treba da se sastoji od dve do tri pumpe


Kada ste kraljevski, čak i nešto tako jednostavno kao što je rukovanje sa nekim je strogo regulisano. Prema rečima Granta Harolda, direktora Kraljevske škole etiketa, članovi kraljevske porodice se od malih nogu uče savršenom šejku: „Kraljevsko rukovanje treba da se sastoji od dve do tri pumpice, sa otvorenim dlanovima i palčevima nadole.

Ne pružajte ruku


Što se nas običnih ljudi tiče, nikada ne bi trebalo da se rukovamo sa kraljevom – treba da sačekamo da dođu kod nas. Bilo je nekoliko nevinih slučajeva da su slavne ličnosti greškom inicirale kontakt sa članom kraljevske porodice, od Mišel Obame koja je dodirnula kraljičin gornji deo leđa 2009. do Eda Širana koji je držao princa Čarlsa za ruku 2017. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dečaci nose šorts do 8 godina


Nepisano je kraljevsko pravilo da dečaci moraju da nose kratke pantalone veći deo svog detinjstva, a prelaze na duže pantalone kada napune 8 godina. Aristokratska praksa oblačenja dečaka u haljine, a zatim i kratke pantalone datira još iz 16. veka, a znamo da se britanska kraljevska porodica voli da se drži dugogodišnje tradicije.

Ali šta je sa zimom?


Dok je javnost naučila da povezuje ovu tradiciju sa princom Džordžom — upravo je napunio 8 godina 2021. godine, tako da smo ga do sada uglavnom viđali u kratkim pantalonama — njegov otac i deda takođe su bili podvrgnuti ovom pravilu. Princ Vilijam nije nosio duge pantalone sve dok nije krenuo u pripremnu školu, a kraljica Elizabeta je obukla princa Čarlsa u haljine za bebe i kratke hlače pre nego što je prešao na pantalone.

Izbegavajte reči kao što su "toalet" i "parfem"


U svojoj knjizi „Gledanje Engleza: Skrivena pravila engleskog ponašanja“, autorka Kejt Foks otkrila je da postoji više desetina reči koje su zabranjene u rečniku kraljevske porodice. Na primer, reč "toalet" nikada ne treba koristiti u prisustvu kraljevske porodice zbog njenog francuskog porekla. „Toalet“ i „loo“ su daleko prihvatljivije opcije.

Nema dezerta za tebe


Još jedan primer: članovi kraljevske porodice ne koriste reč „desert“ da se odnose na hranu koja se servira na kraju obroka. Kada požele nešto slatko, traže „puding“. Neke druge reči koje se čuvaju van kraljevskog rečnika uključuju „patio“, „parfem“, „salon“ i „kauč“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Svi moraju da se krste


Kraljica Elizabeta nije samo glava svoje porodice – ona je i glava Engleske crkve. Kao takav, svaki član britanske kraljevske porodice mora biti kršten da bi označio početak svog članstva u crkvi.

Krštenja za sve


Krštenja su prilično velika stvar za kraljevsku bebu, ali čak i odrasli dodaci u porodici moraju da prođu ovaj obred prelaska. Pre nego što se udala za princa Harija 2018. godine, Megan Markl je krstio nadbiskup Kenterberija na tajnoj, strogo čuvanoj ceremoniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading