DELOVI ŠANGAJA PONOVO U LOKDAUNU: Kineska nulta tolerancija prema kovidu sve više frustrira građane i pravi velike probleme

Autor:

Svet

04.06.2022

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više kvartova u Šangaju ponovo je stavljeno pod blokadu samo dan nakon što su ukinuta ograničenja u celom gradu, pošto stroga kineska strategija nulte kovida nastavlja da proganja finansijski centar.

DELOVI ŠANGAJA PONOVO U LOKDAUNU: Kineska nulta tolerancija prema kovidu sve više frustrira građane i pravi velike probleme

Foto: bigpixell/printscreen

Šangaj je u sredu ukinuo dvomesečno zatvaranje, dozvoljavajući većini od svojih 25 miliona stanovnika da napusti svoje domove. Ali skoro 2 miliona ljudi je i dalje bilo zatvoreno u svojim domovima u oblastima koje je vlada označila kao „visoko rizične“.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, zvaničnici Šangaja rekli su da je sedam novih slučajeva kovida otkriveno u gradskim četvrtima Jing'an i Pudong, što je dovelo do toga da su četiri kvarta brzo zatvorena i označena kao „područja srednjeg rizika“ – što znači da će stanovnici biti ograničeni na svojim domovima 14 dana.

Njihovih 26 bliskih kontakata i 106 sekundarnih kontakata stavljeno je u vladin karantin, a testirano je više od 470.000 ljudi, prema zvaničnicima. Povratak na blokadu je najnoviji podsetnik da će uprkos ublažavanju ograničenja, vladina politika nulte tolerancije – koja se sastoji od masovnog testiranja, opsežnog karantina i brzog zatvaranja – nastaviti da dominira svakodnevnim životom.

Dok je preduzećima i prodavnicama u Šangaju dozvoljeno da se ponovo otvore, metro i autobusi su nastavili sa radom, stanovnicima je i dalje potreban negativan test na kovid u roku od 72 sata da bi koristili javni prevoz i ušli u javne prostore.

Osećaj radosti i olakšanja zbog ukidanja karantina među stanovnicima ubrzo se pretvorio u rastuću frustraciju jer su se tokom srede i četvrtka formirali dugi redovi na poligonima širom grada.

Neki su se protezali stotinama metara na užarenoj letnjoj vrućini, a drugi su trajali do kasno u noć, pokazuju snimci koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama. Mesto za testiranje postavilo je obaveštenje koje upozorava stanovnike da čekanje može potrajati četiri i po sata.

Zvaničnici Šangaja u četvrtak su priznali i izvinili se zbog dugog čekanja, navodeći nedostatak resursa i objekata uprkos tome što su vlasti izgradile više od 10.000 mesta za testiranje i obučile hiljade radnika za bris grla.

Neki od poligona nisu pušteni u rad, dok su drugi otvoreni samo na kratko u toku dana i nisu imali dovoljno osoblja, rekli su zvaničnici, obećavajući da će poboljšati situaciju.

Mnoge stanovnike još uvek proganjaju strahovi od ponovnog zatvaranja. U četvrtak ujutro, gomile su snimljene kako beže iz tržnog centra Međunarodnog finansijskog centra u finansijskom okrugu Lujiazui nakon što je to iznenada sprečilo ljude da uđu ili izađu - što je uobičajena praksa na mestima gde se nalaze pozitivni slučajevi, prema video snimcima koji kruže društvenim mrežama.

Tržni centar je kasnije izdao obaveštenje da je ponovo otvoren u 12.30 časova nakon izvršene potpune dezinfekcije, bez potvrde da li je na licu mesta bilo pozitivnog slučaja kovida.

Loše vođena blokada u Šangaju dovela je do široko rasprostranjene nestašice hrane i nedostatka pristupa medicinskoj nezi, što je izazvalo izliv besa i frustracije među stanovnicima. Ali kineski lider Si Đinping obećao je da će nastaviti sa politikom nulte kovida, čak i dok ostatak sveta uči da živi sa virusom i da se pomeri od pandemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading