Putinov "kec u rukavu"! Moskva ima čime da uceni Zapad a to nisu ni gas ni nafta! U pitanju je jedan običan put koji može da promeni sliku sveta!

Autor:

Svet

03.06.2022

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet bezbednosti UN, gde Rusija ima pravo veta, glasaće u julu o tome da li će put za isporuku pomoći ostati otvoren.

Putinov "kec u rukavu"! Moskva ima čime da uceni Zapad a to nisu ni gas ni nafta! U pitanju je jedan običan put koji može da promeni sliku sveta!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin se oglasio posle priznanja Donbasa

Jedan put ostao je otvoren za međunarodne humanitarne konvoje koji su donosili hranu, vodu i drugu pomoć za više od milion Sirijaca okruženih građanskim ratom. Sada bi taj put, upozoravaju zvaničnici, Rusija mogla da pokuša da zatvori ili da ga iskoristi za pregovore sa svetskim silama u još jednom ratu, onom u Ukrajini udaljenoj 1.500 kilometara, piše "Njujork tajms".

Diplomate i stručnjaci kažu da bi zatvaranje koridora, na graničnom prelazu Bab al-Hava sa Turskom, gotovo sigurno primoralo hiljade ljudi da pobegnu iz Sirije. To bi samo pogoršalo izbegličku krizu u Evropi i na Bliskom istoku, koja se već smatra najgorom od Drugog svetskog rata.

Kako će Rusija da glasa u SB UN

Savet bezbednosti UN, gde Rusija ima pravo veta, glasaće u julu o tome da li će put za isporuku pomoći ostati otvoren.

- Rat u Ukrajini ima široke implikacije za Siriju, i za ceo region i za svet - rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi u intervjuu u Vašingtonu ovog meseca.

Safadi je rekao da Jordan pažljivo posmatra Rusiju kako se približava glasanje.

- Više od milion sirijskih izbeglica već živi u Jordanu - rekao je on, a za posredovanje u mirovnom sporazumu u 11-godišnjem građanskom ratu u Siriji "sigurno je potreban sporazum između Rusa i Amerikanaca“. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Savet bezbednosti, Ilustracija

 

Кoristeći pravo veta u Savetu bezbednosti, Rusija je pomogla da se zatvore još tri humanitarna koridora u Siriji 2020. godine, a prošle godine je pristala da zadrži onaj u Bab al-Havi, tek posle intenzivnih pregovora sa SAD. Rusija je rekla da je zatvaranje tih ruta neophodno da bi se održao suverenitet Sirije i zagovarala je distribuciju pomoći uz odobrenje vlade predsednika Bašara el Asada umesto preko Ujedinjenih nacija.

Građanski rat u Siriji počeo je 2011. godine i Rusija je jedan od Asadovih saveznika. Pomoć je dosad uglavnom išla u područja koja su pod kontrolom pobunjenika. Put od Bab al-Havea vodi do sirijske severozapadne provincije Idlib, jednog od poslednjih delova teritorije pod kontrolom pobunjenika i oblasti koja je postala utočište ekstremističke organizacije povezane sa Al Кaidom.

Nevolje Sirijaca

Republika

Foto: Printscreen

Dmitrij Poljanski

Sjedinjene Države predsedavaju Savetom bezbednosti ovog meseca i održale su niz sastanaka kako bi se pozabavile nevoljom Sirijaca koji su ostali bez krova nad glavom ili im je na neki drugi način potrebna pomoć da prežive, prenose mediji.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da Moskva nije odlučila kako da glasa. Ali u intervjuu u petak, on je rekao da prema sadašnjem sistemu humanitarnu pomoć ugrožena od strane ekstremista u Idlibu.

- Ne poričem da je ova pomoć namenjena izbeglicama, ali od nje imaju koristi i terorističke grupe. Ekstremisti su napali neke pošiljke pomoći. Iskreno, u ovoj fazi nemamo mnogo stvari oko kojih bismo bili optimistični - rekao je on.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading