MASK OTPUŠTA 10% RADNIKA IZ TESLE: Milijarder naveo razlog za masovni otkaz

Autor:

Svet

03.06.2022

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask je u imejlu koji je uputio svojim direktorima naveo da ima "superloš predosećaj" o stanju ekonomije. Kaže da treba otpustiti oko 10 odsto radnika u proizvodnji električnih automobila. Akcije kompanije zabeležile pad na berzama.

MASK OTPUŠTA 10% RADNIKA IZ TESLE: Milijarder naveo razlog za masovni otkaz

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Poruka, poslata u četvrtak i naslovljena "Obustavite zapošljavanje u celom svetu", stigla je dva dana nakon što je milijarder obavestio zaposlene da moraju da se vrate na radna mesta ili da odu iz kompanije.

Prema godišnjem izveštaju, Maskova kompanija "Tesla" je krajem 2021. zapošljavala skoro 100.000 ljudi, što u sedištu, što u njenim podružnicama.

Akcije "Tesle" pale su za skoro tri odsto u američkoj pre-tržišnoj berzi u petak, a akcije na berzi u Frankfurtu pale su za 3,6 odsto nakon izveštaja Rojtersa.

Mask je poslednjih nedelja upozoravao na rizik od recesije, ali njegov imejl u kome je naređeno zamrzavanje zapošljavanja i otpuštanje osoblja bila je najdirektnija poruka te vrste koju je uputio šef nekog proizvođača automobila.

Do sada je potražnja za "Teslinim" automobilima i drugim električnim vozilima bila stabilna.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Mask na Tviteru više puta komentarisao recesiju 

Mask je dosad više puta komentarisao rizik od recesije. Na konferenciji u Majami biču sredinom maja rekao je da će recesija biti još gora nego što je trenutno.

"Verovatno će biti teško - recimo, godinu dana, možda 18 meseci, toliko je obično potrebno da se naprave korekcije", rekao je tada.

Krajem maja je u odgovoru jednom korisniku Tvitera naveo "da je dobro što se recesija bliži". "Budale su predugo bile zasipane novcem. Neka bankrotstva moraju da se dogode", napisao je tada Mask.

On je u četvrtak učestvovao u Tviter prepirci sa australijskim tehnološkim milijarderom i suosnivačem Atlassian Plc Skotom Farkuharom, koji je ismevao direktivu o povratku u kancelariju kao nešto što se radilo pedesetih godina. Pozvao je radnike "Tesle" da pogledaju mogućnosti rada na daljinu kod njega.

Mask mu je tada odgovorio da "recesije služe vitalnoj funkciji ekonomskog čišćenja".

Komentarišući direktivu o povratku na posao, osnivač agencije za tehnološke talente Džejson Stomel rekao je da je moguće da je to "samo prikriveno otpuštanje, što znači da su u stanju da se otarase ljudi koji su iscrpljeni".

"(Mask) zna da postoji procenat radnika koji se jednostavno neće vratiti", što bi, kako je rekao Stomel, bilo jeftinije jer neće biti potrebne otpremnine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading