EU POKLEKLA PRED ORBANOM! Usvojen šesti paket sankcija protiv Rusije, ali JEDNE stvari su morali da se odreknu!

Autor: Republika

Svet

02.06.2022

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

EU POKLEKLA PRED ORBANOM! Usvojen šesti paket sankcija protiv Rusije, ali JEDNE stvari su morali da se odreknu!

Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban

Ambasadori EU na sastanku u četvrtak podržali su mere, koje bi predstavljale najteže do sada EU i koje imaju za cilj suzbijanje sposobnosti Rusije da finansira rat u Ukrajini, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Mere brane kupovinu sirove nafte iz Rusije koja se isporučuje u zemlje članice putem mora u narednih šest meseci i rafinisanih naftnih derivata u narednih osam meseci. Nafta iz gasovoda bi bila privremeno pošteđena kao ustupak Mađarskoj i drugim zemljama bez izlaza na more, koje se oslanjaju na ruske isporuke preko naftovoda Družba.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistiralo mađarski premijer Viktor Orban.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz swift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading