PREKINUTA ISPORUKA GASA HOLANDIJI! Rusija zavrnula slavinu zbog nepoštovanja ugovora!

Autor:

Svet

31.05.2022

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razlog je nepoštovanje zahteva za plaćanje isporučenog gasa u ruskim rubljama.

PREKINUTA ISPORUKA GASA HOLANDIJI! Rusija zavrnula slavinu zbog nepoštovanja ugovora!

Foto: Tanjug/AP

Ruski energetski gigant Gasprom potvrdio je danas da je u potpunosti prekinuo isporuke gasa holandskoj kompaniji GasTera, jer je odbila da izvrši plaćanje za gas isporučen u aprilu, u skladu sa šemom koja predviđa transakciju u rubljama.

- Gasprom eksport nije primio uplatu za isporuke gasa u aprilu do datuma 30. maja, što je rok naveden u ugovoru. S tim u vezi, Gasprom eksport je obavestio GasTeru o obustavi isporuka gasa od 31. maja 2022. do trenutka izvršenja plaćanja u skladu sa procedurom koja je utvrđena izvršnom naredbom predsednika Rusije - saopšteno je iz Gaproma, prenosi Tas s.

GasTera je ranije saopštila da je odlučila da ne poštuje Gaspromov zahtev za plaćanje isporučenog gasa u ruskim rubljama.

Prema podacima ruske carinske službe, Rusija je 2021. izvezla u Holandiju oko 6,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, prenosi Telegraf.rs.

Podsetimo, mnoge evropske zemlje ostale su bez ruskog gasa, jer su odbile da ga plaćaju u rubljama. Evropska unija je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, a dve države Unije, Češka i Letonija, u potpunosti zavise od ruskog gasa.

Pre dva dana Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dogovorio je sa predsednikom Rusije povoljnu cenu gasa za Srbiju i ugovor za naredne tri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading