U VAZDUHU VRIŠTI NEPRIJATNOST: Nikad čudniji samit EU - embargo na rusku naftu napravio potpunu pometnju!

Autor:

Svet

30.05.2022

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni mesec dana otkako je predložen šesti paket sankcija protiv Rusije dogovora u Evropskoj uniji nema. Ambasadori zemalja članica EU nisu u nedelju na sastanku u Briselu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju poslednjeg paketa snakcija protiv Moskve, dok je novi pokušaj zakazan za ponedeljak, neposredno pred specijalni samit lidera EU.

U VAZDUHU VRIŠTI NEPRIJATNOST: Nikad čudniji samit EU - embargo na rusku naftu napravio potpunu pometnju!

Foto: Tanjug/AP

Diplomatski izvori iz EU navode da među zemljama članicama "postoji spremnost" da se nastave razgovori o uvođenju embaraga na naftu, u okviru šestog paketa sankcija, ali da je i dalje otvoreno pitanje "kako i na koji način" to uraditi.

- Postavlja se pitanje kako i na koji način odgovoriti na nacionalne specifičnosti zemalja članica kada je reč o zavisnosti od ruske nafte. Neke zemlje su 100 procentno zavisne od ruske nafte, a njeno isključivanje je vrlo izazovan posao. Moraju se naći adekvatni odgovori na prekide u snabdevanju, na izvoz između zemalja. Mora se zameniti sistem koji je postojao godinama i to nije lako - poručio je neimenovani zvaničnik EU.

Foto: Tanjug/AP

Zastava Evropske unije

S obzirom na situaciju, Evropska komisija je na sto stavila dopunjeni predlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom “Družba” još neko vreme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su prilično zavisne od ruske nafte.

U diplomatskim krugovima u Briselu ne žele da spekulišu o mogućim rešenjima već navode da je "cilj da se dogovori kako najviše pogoditi " ruskog predsednika Vladimira Putina, uz konstatciju da se više od ruske dve trećine nafte u EU uvozi morskim putevima.

Glavna prepreka

Predložene sankcije na uvoz ruske nafte deo je šestog paketa, koji još uključuje izbacivanje najveće ruske Sberbanke iz sistema SWIFT, zabranu rada ruskim emiterima iz EU i stavljanje na listu novih pojedinaca čija je imovina zamrznuta i koji ne mogu ući u evropski blok.

Glavna prepreka usvajanju paketa je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku finansijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Budimpešta tvrdi da bi naftni embargo bio žestoki udarac po njenu ekonomiju jer ne može lako da dođe do nafte na drugim mestima.

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Iako je Mađarska svojom blokadom nagrizla evropsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspešno suprotstavljanje ruskoj agresiji na Ukrajinu, ona je podržala predlog EK o zabrani uvoza ruske nafte tankerima i korišćenju “Družbe” na neko vreme.

Ali, ako predlog EK prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda “Družba” nakon prerade moći da je stave na jedinstveno evropskog tržište, budući da bi to moglo da naruši ravnopravnost na istom tržištu. Budimpešta, kako su rekli zvaničnici a preneo Rojters, podržavaj predlog EK, ali su pregovori u nedelju zapeli na finansiraju mađarske želje da poveća kapacitet naftovoda iz Hrvatske i sa ruske nafte “ural” pređe na “brent”.

O tome će se takođe razgovarati u ponedeljak, navodi Rojters.

Frustrirajuće

- O čemu ćemo da razgovaramo? – upitao je jedan diplomata uoči reprize sastanka evropskih lidera.

Podsećajući da je prošlo skoro mesec dana otkako je predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila “potpunu zabranu sve ruske nafte”, BBC piše da su na agendi ozbiljna pitanja centrirana oko rata u Ukrajini, ali da je malo verovatno da će se diskutovati o toj glavnoj, nerešenoj “opsesiji” EU.

Nije u pitanju samo Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban uporedio naftni embargo sa bacanjem nuklearne bombe na njenu ekonomiju i napisao Evropskom savetu da ne želi o tome ni da diskutuje. I Slovačka i Češka su izrazile sličnu zabrinutost. One su zatražile još vremena zbog svoje zavisnosti od ruske nafte, dok je Bugarska, koja je već odsekla ruski gas, takođe zatražila izuzeće. Prema pisanju “Blumberga” koji je imao uvid u revidirani nacrt sankcija koji uključuje korišćenje “Družbe”, Sofija će dobili odlaganje embargo na rusku naftu do juna ili decembra 2024.

Diplomate su frustrirane, ali priznaju da pored rastućih cena energenata neke zemlje možda neće biti potpuno nesrećne što je odluka blokirana. Nekim “tvrdokornijim” nacijama je, kako piše BBC, jasno da Evropa mora prestati da daje Moskvi milijarde “krvavog novca”. Ali, postoji i osećanje da je Fon der Lajen pogrešno upravljala situacijom, objavljujući planove pre nego što je postavila neophodne temelje.

Sramota

U međuvremenu je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio svoju frustraciju odlaganjem.

- Naravno, zahvalam sam našim prijateljima koji promovišu nove sankcije… Ali kad su ti koji blokiraju šesti paket zadobili toliko moći? Zašto im je i dalje dozvoljen da imaju toliko moći, uključujući u unutrašnjim evropskim procedurama? – zapitao je.

Frustracije vezane za odlaganje sankcija ne tiču se samo nafte, već su vezane i za sprečavanje drugih, gorepomenutih mera koje se nalaze u šestom paketu. Članice EU su brzo potpisale druge pakete sankcija, uključujući fazni embargo na ruski ugalj. Zvaničnici su – sve do sada – ponosno pričali o tome kako je EU prkosila starim prigovorima o tromom, mučnom donošenju odluka.

Dok se evropski lideri pripremaju za samit, većina smatra da će problematični paket u nekom trenutku biti usvojen ali, kako ocenjuje BBC, ovo je svakako “sramotna epizoda” za EK, a svaki dalji nivo sramote diktiraće dalje razvodnjavanje sankcija. Nemački kancelar Olaf Šolc očekuje da će u EU doći do konsenzusa o naftnom embargu, ali nije odredio vremenski okvir za to.

-Sve što ja čujem zvuči kao da bi moglo doći do konsenzusa - a pre ili kasnije i hoće - rekao je on uoči sastanka u Briselu.

Ukoliko se šesti paket sankcija EU dogovori u ponedeljak – što se baš i ne očekuje - on bi mogao da se nađe na stolu radne večere evropskih lidera u Brislu, gde će se na stolu naći podrška i pomoć Ukrajini, te pitanje energenata, dok će se sutra razmatrati deblokada ukrajinskog žita i situacija na globalnom tržištu hrane, ali i zajednička bezbednost i odbrana.

Što se tiče ograničavanja cene gasa, koje su u EU dostigle rekordne vrednosti nakon što je Rusija, koja je najveći evropski snabdevač ovim energentom napala Ukrajinu, o tome se neće diskutovati na samitu u Briselu, ali bi evropski lideri mogli da ovlaste EK da prouči to pitanje, kako je rekao evropski komesar za ekonomiju Paolo Ðentiloni, prenosi Blic. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading