Ovo je plan Amerike za Iran, Kinu i Severnu Koreju: OPTUŽI IH ZA KRŠENJE PRAVA, PA IH NAPADNI!

Autor:

Svet

08.01.2018

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratni memorandum Sjedinjenih Američkih Država u kojem je detaljno razrađena strategija prema američkim neprijateljima Iranu, Kini i Severnoj Koreji procureo je u javnost i ogolio američku politiku do koske. U tom planu se opisuje kako Vašington koristi ljudska prava i demokratske vrednosti kao oružje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tri lidera čije zemlje želi da ugrozi Amerika

Naime, taktika Amerikanaca jeste da optuže državu za kršenje osnovnih sloboda, a onda pod parolom vraćanja demokratije ruše režime u neposlušnim zemljama.

- Memorandum Brajana Huka, šefa Odeljenja za planiranje i glavnog stratega Stejt departmenta, razrađuje kako SAD treba da se ophodi prema protivnicima. U njemu se navodi i da "opresivne" režime na Filipinima, u Turskoj ili Egiptu, zemljama saveznicama, treba tretirati na blaži način: "Prema njima se treba ophoditi drugačije i bolje od neprijatelja. U suprotnom, završićemo sa manje saveznika" - preneo je ugledni magazin izvode iz Hukove strategije.

 U memorandumu Brajana Huka opisano je kako Vašington koristi ljudska prava i demokratske vrednosti kao oružje

Na taj dokument oštro je reagovao Tom Malinovski, bivši pomoćnik državnog sekretara za demokratiju u administraciji nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

- Memorandumu nedostaje elementarna činjenica da je moralni autoritet Amerike jedna od naših glavnih prednosti u svetu i da će nestati ako ga selektivno primenjujemo, kako se predlaže - istakao je Malinovski.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Strategiju je komentarisao i glavni urednik nedeljnika Pečat Nikola Vrzić, koji je za Sputnjik istakao da je odavno poznata američka zloupotreba ljudskih prava.

- Reč je o dvostrukim standardima. Ne moramo da se prisećamo Srbije, dovoljan je samo primer Saudijske Arabije, kojoj nikada nisu prigovorili za kršenje ljudskih prava. Štaviše, u Njujork tajmsu je od Drugog svetskog rata do danas izašlo više od 70 tekstova o tome kako Saudijska Arabija ulazi u doba reforme - naglasio je Vrzić za Sputnjik.

Inače, Hukov memorandum predstavlja detaljnu razradu spoljnopolitičkog plana američkog državnog sekretara Reksa Tilersona. On je u maju prošle godine izneo "novu" viziju Stejt departmenta. Tada je rekao da SAD ne treba da nameću američke vrednosti drugim državama jer to smanjuje sposobnost Amerike da unapređuje svoje ekonomske i interese nacionalne bezbednosti. Taj govor je izazvao zebnju u Stejt departmentu, ali se naknadno pokazalo da se iza Tilersonovih reči kriju mnogo opasnije namere.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading