ORBAN OŠTRO KRITIKUJE POSTUPKE EU: Neodgovorno se odnosi prema predloženoj zabrani ruske nafte.

Autor:

Svet

30.05.2022

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban, kritikuje neodgovornu Evropsku Komisiju, zbog kako je rekao, neodgovornog ponašanja i načina na koji se odnosila prema predloženoj zabrani ruske nafte.

ORBAN OŠTRO KRITIKUJE POSTUPKE EU: Neodgovorno se odnosi prema predloženoj zabrani ruske nafte.

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je Evropsku komisiju zbog, kako je rekao, "neodgovornog" ponašanja zbog načina na koji se odnosila prema predloženoj zabrani ruske nafte.

Stigavši na samit lidera EU u Briselu, on je sugerisao da Komisija - koja razvija zakone za zemlje članice - nije uspela da pravilno pregovara o embargu sa zemljama članicama.

Iz vedra neba

On je rekao da je zabrana nafte došla "iz vedra neba" - bez odgovora na pitanja o energetskoj bezbednosti Mađarske.

Foto: Tanug/AP, Pixabay

Viktor Orban i Vladimir Putin

- Energija je ozbiljan problem. Potrebna su nam rešenja i onda sankcije - rekao je on.

Međutim, on je takođe zvučao pozitivno o predloženom kompromisu koji bi izuzeo naftu od svake zabrane - opisujući tu ideju kao „solidnu“.

- To je dobar pristup, ali nam je potrebna garancija u slučaju nesreće sa naftovodom... moramo imati pravo da dobijemo rusku naftu iz drugih izvora - rekao je on.

Podsetimo, Mađarska vlada je zatražila od 15 do 18 milijardi evra od EU kako bi ublažila ekonomske gubitke zbog prelaska s ruske nafte na druge izvore energenata. Taj iznos dramatično je veći u odnosu na iznos od 750 miliona evra koji je Brisel ponudio Budimpešti za prilagođavanje naftne i gasne infrastrukture.

Najnoviji zahtev Budimpešte izazvao je ogorčenje evropskih diplomata i naterao je neke od njih da se zapitaju hoće li uopšte biti postignut ikakav dogovor o zajedničkoj zabrani uvoza ruske nafte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading