ERDOGAN OTVORENO PORUČUJE: Putin se plaši da skandinavske zemlje postanu članice NATO!

Autor:

Svet

29.05.2022

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da prošlonedeljni razgovori sa finskim i švedskim delegacijama nisu bili na očekivanom nivou i da Ankara ne može da kaže „da“ zemljama koje podržavaju terorizam da uđu u NATO, javila je danas turska državna televizija TRT aber.

ERDOGAN OTVORENO PORUČUJE: Putin se plaši da skandinavske zemlje postanu članice NATO!

Foto: Tanjug/AP

Turska se protivi pridruživanju Švedske i Finske alijansi, a navodi se da je Erdogan rekao novinarima, po povratku iz jučerašnje posete Azerbejdžanu, da te zemlje nisu ni poštene, ni iskrene, preneo je Rojters.

- Sve dok je Tajip Erdogan na čelu Republike Turske, definitivno ne možemo reći „da“ ulasku u NATO zemljama koje podržavaju terorizam - istakao je on, prenose Novosti. 

"Rusija neće pozitivno gledati na to"

Govoreći o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, Erdogan je konstatovao da Rusija neće pozitivno gledati na to, preneo je TASS.

- Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što se graniči sa tom zemljom i stoga ne podržava članstvo Finske u NATO. Zapravo, Rusija ne podržava pristupanje bilo koje skandinavske zemlje Alijansi - napomenuo je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP/printscreen

NATO granice

Erdogan se protivi prijemu Finske i Švedske u NATO zbog činjenice da obe zemlje, kako on tvrdi, podržavaju Radničku partiju Kurdistana, koja je u Turskoj označena kao teroristička organizacija.

Razgovor sa Putinom i Zelenskim

Redžep Tajip Erdogan izjavio je da planira da sutra telefonom razgovara sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Turska televizija NTV javila je da je Erdogan novinarima po povratku iz Azerbejdžana rekao da Turska "sanja o tome da se rat Rusije i Ukrajine što pre završi mirom", ali da se čini da se događaji razvijaju negativno iz dana u dan.

- U ponedeljak ću razgovarati telefonom sa obojicom predsednika. Nastavićemo da pozivamo strane da koriste kanale za dijalog i diplomatiju - istakao je Erdogan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading