UKRAJISNKI PREMIJER OGORČEN: Ruska invazija nas je skupo koštala!

Autor:

Svet

28.05.2022

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma. Govoreći za Bi-Bi-Si, Smihal je rekao da je uništeno ili oštećeno više od 100 obrazovnih ustanova, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika.

UKRAJISNKI PREMIJER OGORČEN: Ruska invazija nas je skupo koštala!

Foto: youtube.com

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma. Govoreći za BBC, Šmihal je rekao da je uništeno ili oštećeno više od 100 obrazovnih ustanova, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika.

- Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše - rekao je on.

- Više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje je minirano ili kontaminirano bombama - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50% BDP-a zemlje. Mesečni budžetski deficit je 5 milijardi dolara.

Prema različitim procenama, direktna šteta na infrastrukturi i privredi je oko 600 milijardi dolara. Šmihal je rekao da je vlada izdvojila više od 50 milijardi dolara za tekuću rekonstrukciju, gde je to moguće.

„Želimo da izgradimo novu državu“

- Naredna faza biće rekonstrukcija velike infrastrukture, kao što je snabdevanje električnom energijom i vodom, i rekonstrukcija mostova i puteva - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Treća faza, kako je rekao, biće "velika obnova naše zemlje".

- Ne želimo samo da obnavljamo cigle i beton. Želimo da izgradimo novu državu - rekao je premijer i dodao da će za to biti potrebna ukrajinska sredstva, međunarodna pomoć i ruski novac.

- Ubeđeni smo da agresor mora da plati uništenje koje je učinio. To treba da bude jasno, na račun zamrznute ruske imovine - zaplenjene i prebačene u Ukrajinu radi zajedničke obnove naše države - zaključio je Šmihal, prenosi hrvatski Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jovan

28.05.2022 18:30

Sami ste krivi za to... Dozvolili ste nacistima da zlostavljaju i ubijaju narod..

Dex

29.05.2022 16:57

Platile vam rusi kad na vrbi rodi groždje, platićete vi njima da vas ne poravnaju s zemljom.