SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI DOBILO POPTUNI PREKORET: Ovo nećete očekivati!

Autor:

Svet

26.05.2022

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Ivanov i Aleksandar Bobikin u četvrtak na sudu u Kotelvi u Ukrajini priznala su krivicu na drugom suđenju za ratne zločine u Ukrajini.

SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI DOBILO POPTUNI PREKORET: Ovo nećete očekivati!

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Dvojica ruskih vojnika, Aleksandar Ivanov i Aleksandar Bobikin, u četvrtak na sudu u Kotelvi u Ukrajini, priznala su krivicu za vojni napad na oblast Harkova sa položaja u Rusiji.

Dvojica ruskih vojnika priznala su u četvrtak krivicu za pucanje na oblast Harkov u istočnoj Ukrajini sa druge strane granice u Rusiji, na drugom suđenju za ratne zločine koje se vodi u Ukrajini od početka ruske invazije u punom obimu.

Vojnici, Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, priznali su da su bili deo artiljerijske jedinice koja je granatirala selo Derhači, uništivši školu, sa položaja u blizini ruskog pograničnog grada Belgoroda.

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Muškarci, koji su služili kao vozač artiljerije i topnik, prešli su granicu i nastavili granatiranje pre nego što su zarobljeni, rekli su tužioci. Saslušanje je prenošeno uživo na Jutjubu.

- Potpuno sam kriv za zločine za koje sam optužen - rekao je Bobikin iz staklene ćelije u kojoj su on i gospodin Ivanov bili u sudnici.

- Pucali smo na Ukrajinu iz Rusije - dodao je on. 

Tužioci su pred sudom u okrugu Kotelevska u centralnoj Ukrajini rekli da muškarci zaslužuju kaznu od 12 godina zatvora.

Gospodin Ivanov je tražio popustljivost.

- Kajem se i tražim smanjenje kazne - rekao je Ivanov i tražio je popustljivost suda u donošenju odluke.

Presuda bi trebalo da bude izrečena 31. maja. To će verovatno biti druga presuda za ratne zločine izrečena u Ukrajini nakon što je sud u prestonici Kijevu osudio narednika Vadim Šišimarin za ubistvo 62-godišnjeg civila u Sumskoj oblasti.

Glavni tužilac Irina Venediktova rekla je prošle nedelje u intervjuu za lokalni medij Novoje vreme da je njena kancelarija identifikovala 11.800 ratnih zločina i 45 osumnjičenih za ratne zločine, prenosi Njujork Tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading