PUTIN OSTAO BEZ DESNE RUKE ZA PRLJAVE POSLOVE: Likvidiran general Botašev!

Autor:

Svet

25.05.2022

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rusija je u Ukrajini izgubila još jednog visokog oficira - poginuo je penzionisani general ruskog ratnog vazduhoplovstva Kanamat Botašev.

PUTIN OSTAO BEZ DESNE RUKE ZA PRLJAVE POSLOVE: Likvidiran general Botašev!

Foto: Tanjug/AP

Avion u kome se nalazio general srušen je u nedelju. Informaciju o njegovoj smrti za BBC na ruskom su potvrdila trojica bivših vojnika kojima je Botašev bio komandant, a koji su s njim ostali u kontaktu nakon njegovog penzionisanja, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Jedan od bivših kolega potvrdio je za BBC da je penzionisani general izvršavao vazdušne zadatke u Ukrajini na jurišnom lovcu Suhoju Su-25.

Pre penzionianja Botašev je bio komandant vazdušnih pukova i on je ruski pilot najvišeg ranga koji je dosad poginuo u Ukrajini. Bio je pilot snajperista, a ovu značku u ruskim vojnim vazdušnim snagama dobijaju oni piloti koji imaju najviši nivo stručnosti. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, obuka takvog pilota traje 10-12 godina i košta oko 8 miliona dolara.

Poslednji pozdrav

Kanamat Botašev rođen je 1959. godine u Karačajevo-Čerkezijo, diplomirao je na Visokom vojnom institutu za vazduhoplovstvo Jejsk i kvalifikovao se kao pilot lovaca-bombardera. Napredovao je od poručnika do generala, a pre penzionisanja zapovedao je u Gardijskoj vazdušnoj bazi u Voronježu.

U nedelju, 22. maja i Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine objavio je da je na nebu iznad Luganska oboren ruski jurišni avion Su-25 te da pilot nije imao vremena za katapultiranje. Nakon te vesti Fighterbomber, ruski Telegram kanal za vojne pilote, objavio je kako žali za neimenovanim komandantom.

- Zbogom komandante. Malo je ljudi na ovoj planeti koji su živjeli na nebu kao vi. Nebo uzima najbolje, danas vas je uzelo - napisali su.

Kako je 63-godišnji penzionisani general završio pilotirajući Su-25 u Ukrajini, nije do kraja jasno, prenosi Blic. 

Komentari (0)

Loading