ČUDO! ŽIVIM KAO U BAJCI: Ispovest prvog čoveka na svetu kojem je urađena TRANSPLATACIJA obe ruke! (FOTO)

Autor:

Svet

25.05.2022

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sreću, ovaj čovek napokon ponovo ima prilku da zagrli svoje ćerke i unuke

ČUDO! ŽIVIM KAO U BAJCI: Ispovest prvog čoveka na svetu kojem je urađena TRANSPLATACIJA obe ruke! (FOTO)

Foto: Printscreen/Instagram/felix_gretarsson

Feliks Gretarson (49) sa Islanda prvi je čovek na svetu kojem su hirurzi pre 16 meseci uradili transplantaciju obe ruke.

Naime, njemu su amputirane ruke kada je 1998. godine na poslu pretrpeo strujni udar.

Kako kaže, operacija je trajala više od 15 sati, a brzina kojom je ponovo savladao zaboravljene veštine poput bacanja lopte i vožnje automobila impresionirala je hirurge, piše Daily Mail.

Feliks je prošao kroz mukotrpno životno putovanje, jer je posle amputacije i 54 operacije izgubio devojku, karijeru, a kako kaže, bio je narušen i odnos s njegovim ćerkama.

Na sreću, ovaj čovek napokon ponovo ima priliku da zagrli svoje ćerke i unuke. Inače, Feliks je svoju ćerku Dilju poslednji put zagrlio kada je imala samo tri meseca.

Foto: Printscreen/Instagram/felix_gretarsson

Felix sa novim rukama

- Dok sam ih gledao kako plaču kao bebe, bilo mi je neopisivo teško što ne mogu da ih uzmem - rekao je Feliks.

Zahvaljujući jakom duhu koji ga je vodio kroz stotine sati rehabilitacije, posle samo šest meseci od operacije Feliks je počeo da pomera laktove kad je u vodi, a posle devet meseci uspeo je da pomeri i prste. Kako i sam kaže, doktori su ovaj napredak očekivali tek dve godine posle operacije.

Feliksu su nove ruke i trud hirurga omogućili i sasvim novu životnu perspektivu.

- To je postepeni proces, osećaj je drugačiji. U početku nisam bio siguran da li pomeram prst ili nešto drugo. Sada mogu da pomeram tri prsta i zglob ka sebi. Kada sam prvi put na ruci osetio povetarac, bilo je veoma čudno - otkriva on.

Osim što uživa u novonastalom osećaju samostalnosti u svakodnevnom životu, Feliks se nada da će dvostruka transplantacija ruku koja uključuje i ramena ubrzo biti dostupnija i poboljšati kvalitet života većem broju ljudi.

- Kad su planirali operaciju, cilj je bio da mi bude omogućeno savijanje desnog lakta, jer za levi nisu imali previše nade. Usprkos prognozi, sad lagano pomeram ramena, laktove, ali i zglobove i prste. To mi je kao da živim u bajci - zaključuje Feliks Gretarson.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading