ZELENSKI POMENUO SARAJEVO 1914. I GAVRILA PRINCIPA: Odjeknule reči ukrajinskog predsednika, OVO JE NJEGOVA CENTRALNA PORUKA

Autor:

Svet

24.05.2022

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Volodimir Zelenski napravio je istorijske paralele u kontekstu aktuelne invazije Rusije na Ukrajinu i tom prilikom izgovorio nekoliko rečenica koje imaju veze sa Srbijom.

ZELENSKI POMENUO SARAJEVO 1914. I GAVRILA PRINCIPA: Odjeknule reči ukrajinskog predsednika, OVO JE NJEGOVA CENTRALNA PORUKA

Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Govoreći o situaciji u njegovoj zemlji koja se našla na udaru moćnog suseda od 24. februara tekuće godine, Zelenski se osvrnuo na istorijske događaje koji su doprineli dramatičnim promenama u svetu - Sarajevski atentat 1914. i Minhenski sporazum 1938 - koji su prethodili izbijanju dva svetska rata.

Sećamo se, na primer, kako samo nekoliko hitaca može da dovede do milionskih žrtava poput pucnjave u Sarajevu 28. juna 1914. Istorija pamti koliko tuge može da napravi jedna osoba ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Bilo je to, na primer, 1938. godine u Minhenu - rekao je Zelenski.

Tanjug/AP

Ruševine u Ukrajini

Zelenski je tada pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

- Sada je vreme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju da budu sankcionisane bez izuzetka, odsečene od svakog pristupa tehnologiji i svih komercijalnih veza - rekao je ukrajinski predsednik.

On je dodao da se mora izvršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posledice svojih postupaka i pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zapleni i stavi u poseban fond za pogođene ratom.

Komentari (1)

Loading