TRAGIČNA PRIČA O NAJUSAMLJENIJOJ PRINCEZI: Ima samo jedan izbor - ljubav ili kruna!

Autor:

Svet

22.05.2022

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska princeza Toši ne može da preuzme tron i mora da odluči da li da rizikuje nacionalni skandal udajom za običnog čoveka ili postane čedna svetinja dok se kreće kroz konzervativne tradicije zemlje.

TRAGIČNA PRIČA O NAJUSAMLJENIJOJ PRINCEZI: Ima samo jedan izbor - ljubav ili kruna!

Foto: youtube.com/printscreen

Japanska princeza Toši ne može da preuzme tron i mora da odluči da li da rizikuje nacionalni skandal udajom za običnog čoveka ili postane čedna svetinja dok se kreće kroz konzervativne tradicije zemlje.

Princezi zavide širom sveta. Kraljevske palate, raskošne ceremonije i veliko venčanje obično su deo paketa. Međutim, za japansku princezu Toši se kaže da je najusamljenija princeza. Ova 20-godišnjakinja, poznata i kao princeza Aiko, jedino je dete cara Naruhita i carice Masako.

Foto: youtube.com/printscreen

Princeza Aiko sa roditeljima

Mlada princeza imala je teško detinjstvo i rekla je da su je maltretirali u školi. Princeza Toši živi u carskoj palati u Tokiju bez pratilaca svojih godina i tek treba da se uda.

Kraljevska tradicija u Japanu je posebno restriktivna za žene i njima je dozvoljeno da se udaju samo za pripadnike plemstva. U Japanu ih nema i takva situacija princezu Toši dovodi u srceparajući položaj.

Lišena ljubavi

Udajom za običnog čoveka, princeza bi bila lišena svojih kraljevskih titula i privilegija.

To je bio slučaj kada se Mako Komuro, careva nećaka, udala za svog izabranika sa fakulteta Kei Komuro 2021. i postala običan građanin.

Foto: youtube.com/printscreen

Mako Komoro sa suprugom

Mako je posle venčanja izgubila titulu princeze i izazvala skandal u Japanu.

Skandal

Tabloidi su posebno oštro gledali na brak i objavili materijal koji prikazuje Makinog muža kao sumnjivog lika. Takođe je bilo žestokih reakcija na društvenim mrežama protiv venčanja koje je postalo toliko loše da je Mako dijagnostikovan posttraumatskim stresnim poremećajem.

Japanski dopisnik Džulijan Rajal objasnio je kako je pred venčanje bilo izuzetno teško vreme za Mako.
U razgovoru za Nov to Love on je rekao:

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Princeza Aiko

- Uoči venčanja, konzervativci su govorili užasne stvari. Jedna je rekla 'Nadam se da će se razvesti i da će morati da se vrati i provede svoj život kao svetinja - rekao je Džulijan

 - Mišljenje je da bi trebalo da bude nesrećna. Napustila je porodicu i mora se vratiti na pravi put - istakao je on. 

Oštar tradicionalizam

Oštra pravila sežu hiljadama godina unazad do nastanka japanske monarhije 600. godine pre nove ere.

Prvi car u zemlji, Džimu, legendarna je figura za koju se veruje da je potomak boginje sunca Amaterasu. Japanska kraljevska porodica je nastojala da prenese gene svojih predaka i održi božansku vezu.

Čini se da su stroga pravila u suprotnosti sa porodicom koja je danas visoko obrazovana. Na primer, car Naruhito se školovao na Oksfordu, a njegova supruga carica Masako je diplomirala na Harvardu i bivša je diplomata. Ipak, pravila su dovela porodicu u neizvesnu poziciju.

Prema Zakonu o carskom domaćinstvu iz 1947. godine, nijedna ženska članica porodice ne može postati monarh. Trenutno postoji samo 17 živih članova carske porodice i samo četvorica su muškarci, prenosi Mirror. 

Dva očigledna prestolonaslednika su prestolonaslednik Fumihito (56) i njegov 15-godišnji sin princ Hisahito.
Tu je i stariji ujak, 86-godišnji princ Hitači, brat bivšeg cara Akihita koji je abdicirao.

Postoji bojazan da bi, ako bi se nešto dogodilo jednoj od kraljevskih porodica, kriza sukcesije bi bila iza ugla u najstarijoj monarhiji na svetu.

Zapečaćena sudbina

Na neki način, sudbina princeze Toši bila je zapečaćena čim se rodila.

Nikada neće moći da se popne na tron, a nedostatak plemića koji bi se mogao udati značio je da će njen izbor braka imati posledice koje će promeniti život.

Ako princeza Toši odluči da se ne uda, mora postati čedna svetinja. Ali postoji mogućnost da će se zakoni jednog dana promeniti.

Poput zakona o nasleđivanju u UK koji su promenjeni kako bi se ženama omogućilo jednako pravo na presto, u Japanu raste podrška da se prekine sa drevnom tradicijom.

Ankete pokazuju da 84% ljudi podržava da se ženama dozvoli da postanu carevi.

Kristofer Harding, viši predavač azijske istorije na Univerzitetu u Edinburgu, veruje da bi visokoobrazovani car i carica Japana mogli da nežno ospore tradiciju.

On je za Gardijan rekao:

- Imate cara i caricu koji su oboje školovani u inostranstvu, govore engleski i imaju iskustvo prilično čvrstog poslovanja sa Agencijom Imperial Household - često 'loš momak' u smislu preteranog tradicionalizma u carskoj porodici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading