RUSIJA OBJAVILA POBEDU U AZOVSTALJU: Crna sudbina ukrajinskih vojnika!

Autor:

Svet

21.05.2022

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon perioda krvavih borbi za Azovstal, Rusija je proglasila pobedu u lučkom gradu Mariupolja.

RUSIJA OBJAVILA POBEDU U AZOVSTALJU: Crna sudbina ukrajinskih vojnika!

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

Rusija je proglasila pobedu u svojoj višemesečnoj bici za osvajanje ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, prenosi BBC.

Poslednji borci koji brane gradsku čeličanu Azovstalj sada su se predali, saopštili su moskovski zvaničnici.

Mesecima su trupe bile skrivene u ogromnom kompleksu, sprečavajući Rusiju da uspostavi potpunu kontrolu nad gradom. Evakuacija u petak označava kraj najrazornije opsade rata, a Mariupolj je sada u potpunim ruševinama.

Grad i njegova čeličana sada su "potpuno oslobođeni" nakon što je 531 ukrajinski vojnik napustio lokaciju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

- Podzemni objekti preduzeća, u kojima su se krili militanti, došli su pod potpunu kontrolu ruskih oružanih snaga - dodaje se u saopštenju.

Republika

Foto: Instagram/Kadirov_95

Mariupolj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je poslednjim preostalim braniocima lokacije data dozvola da napuste.

- Ljudi su danas dobili jasan signal od vojne komande da mogu da izađu i spasu svoje živote - rekao je on jednom ukrajinskom televizijskom kanalu ranije u petak.

Nedeljama je lokacija Azovstal bila potpuno opkoljena.

Potpuna blokada

Ruske snage su blokirale ulazak celokupne humanitarne pomoći, bombardovale lokaciju iz vazduha i zahtevale od preostalih branilaca da odlože oružje.

Foto: Tanjug/AP

Azovstalj

Mnogi od zarobljenih unutra bili su civili, uključujući žene, decu i starije ljude. Ranije ovog meseca oni su potpuno evakuisani nakon mukotrpnih pregovora koje su koordinirali UN i Crveni krst koji su trajali nedeljama.

Nacionalni heroji

Ali kontinuirano odbijanje ukrajinskih branilaca lokacije da se predaju značilo je da Rusija nije bila u stanju da preuzme potpunu kontrolu nad strateškim lučkim gradom.

Za mnoge Ukrajince to je takođe pretvorilo branioce Azovstala u nacionalne heroje koji su simbolizovali tvrdoglavi otpor zemlje.

Stotine vojnika koje su se sakrile unutra uključivale su marince, Nacionalnu gardu (uključujući puk Azov), graničare, policiju i jedinice teritorijalne odbrane.

Kampovali sa sve manjim zalihama hrane i bez vode, živeli su nedeljama u podzemnim bunkerima i tunelima, a da nisu videli dnevnu svetlost.

Prostrani kompleks od četiri kvadratne milje je lavirint tunela dizajniranih da prežive nuklearni rat.

Njihov komandant je rekao da su sve ranjene trupe sada odvezli ruski autobusi i kola hitne pomoći.

Sudbina ukrajinskih branilaca

Prema rečima moskovskih zvaničnika, današnja evakuacija znači da se poslednjih dana iz čeličane predalo ukupno 2.439 ukrajinskih boraca.

Moskva nije objavila informacije o tome gde se evakuišu vojnici koji su danas otišli, ali su prethodni autobusi poslati na teritorije pod ruskom kontrolom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će prema vojnicima biti postupano "u skladu sa relevantnim međunarodnim zakonima", ali postoji zabrinutost šta će im se dogoditi ako ostanu u ruskom pritvoru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

Međutim, u utorak su ruski poslanici izneli planove da borce puka Azov proglase „nacističkim zločincima“ koji ne smeju da budu deo razmene zarobljenika sa Ukrajinom.

Puk Azov, formiran kao dobrovoljačka milicija 2014. godine, ali sada jedinica Nacionalne garde, nekada je imao veze sa krajnjom desnicom.

U međuvremenu, kancelarija ruskog generalnog tužioca zatražila je od Vrhovnog suda zemlje da proglasi tu jedinicu „terorističkom organizacijom“ u očiglednom pokušaju da spreči da se njeni borci tretiraju kao konvencionalni ratni zarobljenici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Марко

21.05.2022 12:33

Није то никаква евакуација већ војнички пораз и капитулација укронациста.

Ivan

21.05.2022 19:45

@Марко - Rusonacisti zauzeli Marijupolj,to je za mene istina.