KRVAVI RAT U DONBASU, PUTIN DONEO DRAMATIČNU ODLUKU: Terminator i laseri stižu u Ukrajinu, SLEDI PAKLENA FAZA INVAZIJE!

Autor:

Svet

19.05.2022

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored oružja Zadira namenjenog za uništavanje bespilotnih letelica, arsenal ojačan laserima koji zaslepljuju satelite i teško naoružanim oklopnim vozilima BMPT Terminator.

KRVAVI RAT U DONBASU, PUTIN DONEO DRAMATIČNU ODLUKU: Terminator i laseri stižu u Ukrajinu, SLEDI PAKLENA FAZA INVAZIJE!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je korišćenje novog oružja u agresiji na Ukrajinu, pa za invaziju na Donbas njegove trupe koriste dva laserska sistema i teško naoružana oklopna vozila osmišljena za podršku tenkovima i pešadijskim jedinicama tokom borbi u urbanim područjima.

Jurij Borisov, vicepremijer zadužen za razvoj vojske, na konferenciji za medije u Moskvi objavio je da ruske trupe već koriste lasere Zadira koji se transportuju vozilom, imaju domet od pet kilometara i u stanju su da obore neprijateljski dron u roku od pet sekundi.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

 

Drugi laserski sistem je Peresvet, nazvan po pravoslavnom monahu iz srednjeg veka, koji je u stanju da zaslepi satelite na 1.500 kilometara od Zemlje, a o njemu je Putin govorio još 2018. najavio stvaranje naoružanja boljeg od onog koje ima NATO.

Pored toga u Donbasu su rapoređeni i BMPT Terminatori, teško naoružana oklopna vozila na gusenicama koja su viđena u blizini Severodonjecka u regionu Luganjsk.

- Oni su uključeni su u uništavanje ukrajinskih položaja, oklopnih vozila i posada protitenkovskih raketnih sistema - prenela je ruska agencija RIA Novosti navode izvora iz Ministarstva odbrane.

BMPT Terminatori imaju dva automatska topa kalibra 30 milimetara, navođene protivoklopne rakete i mitraljeze, a pogon, oklop i podvozje preuzeto je od tenka T-72.

Ovo vojno vozilo Rusi su razvili nakon velikih gubitaka u gradskim borbama u Čečeniji pre više od dve decenije i ono je u stanju da se kreće po nepristupačnom terenu brzinom od 60 kilometara na čas.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

BMPT Terminatori mogu da prelaze rovove, kao i da ruše i prelaze zidove visoke do metar i po.

Raketama mogu da uništavaju tenkove na udaljenosti od pet kilometara, a takođe se koriste i u borbi protiv helikoptera. To vojno vozilo je do sada korišćeno u Siriji, a prvi je put prebačeno na ukrajinsku granicu na početku agresije u februaru, ali je njegova upotreba odlagana.

BMPT Terminator
- dva automatska topa kalibra 30 milimetara
- navođene protivoklopne rakete i mitraljezi
- pogon, oklop i podvozje preuzet od tenka T-72
- prelazi rovove, ruši i prelazi zidove visoke do metar i po
- vojno vozilo do sada korišćeno u Siriji

Zelenski: Šta je, ponestalo raketa?

Na najave iz Rusije podrugljivo je reagovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji kaže da Putin uvodi lasersko oružje zato što mu ponestaje raketa. On je naveo da se tako i nacistička Nemačka pred kraj Drugog svetskog rata hvalila čudesnim oružjem koji je trebalo da spreči njen poraz.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading