POSLE MEKA, ODE I RENO! Automobilski gigant i zvanično napustio Rusiju!

Autor:

Svet

16.05.2022

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođač automobila "Reno" odlučio je da se definitivno povuče s ruskog tržšta. Francuski automobilski gigant je doneo odluku da proda svoj udeo u filijali "Avtovaz" u kojoj se proizvodi i "lada".

POSLE MEKA, ODE I RENO! Automobilski gigant i zvanično napustio Rusiju!

Foto: pixabay.com

Upravni odbor Grupe "Reno" jednoglasno je odlučio da proda 100 odsto svog udela iz koncerna "Reno Rusija" gradu Moskvi, kao i 67,69 odsto deonica, koliko su posedovali u "Avtovazu" i ruskom Centralnom institutu za istraživanja i razvoj automobila i motora. Sume nisu pomenute.

Ovaj gest je direktna posledica ruske invazije na Ukrajinu, saopštavaju u Francuskoj. Takođe, "Reno" je imao i ogromnih teškoća u snabdevanju delovima za sklapanje automobila, posle početka rata u Ukrajini. Aktiv "Renoa" u Rusiji je sada u potpunosti u vlasništvu ruske države. Ipak, "Reno" je ostavio mogućnost opcije ponovne kupovine deonica u budućnosti. Rok za to je šest godina.

- Doneli smo tešku, ali neophodnu odluku. To je odgovoran izbor prema naših 45.000 zaposlenih radnika u Rusiji, istovremeno čuvajući učinak grupe i našu sposobnost da se u budućnosti vratimo u zemlju, u drugačijem kontekstu - izjavio je generalni direktor "Renoa" Luka de Meo.

Francuski proizvođač je takođe zatvorio fabriku u blizini Moskve u kojoj su se proizvodila vozila "nisan" i "reno". Rusija je drugo po veličini tržište "Renoa" u Evropi, posle Francuske, sa oko pola miliona vozila prodatih prošle godine.

Podsetimo, povlačanje iz Rusije je ozvaničio i čuveni američki lanac brze hrane "Mekdonalds". Restorani ove firme bili su privremeno zatvoreni od početka marta. 

"Mekdonalds" je u Rusiji bila prisutna 30 godina, imala je 850 restorana i zapošljavala 62.000 ljudi, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading