RUSIJA STISNUTA SA SVIH STRANA: Monahe im proteruju sa Svete Gore?

Autor:

Svet

16.05.2022

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska pravoslavna crkva strahuje da bi ruski monasi mogli da budu proterani sa Svete Gore silom.

RUSIJA STISNUTA SA SVIH STRANA: Monahe im proteruju sa Svete Gore?

Foto: pixabay.com/wikipedia.org

Ruska pravoslavna crkva strahuje da bi ruski monasi mogli da budu proterani sa Svete Gore silom, izjavio je danas sekretar za međuverske odnose u Odeljenju za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije Dmitrij Safonov uoči posete vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

- Poseta patrijarha Vartolomeja Svetoj Gori zakazana je za kraj maja i verovatno će se poklopiti sa policijskom akcijom koju je grčka policija već sprovela protiv monaha manastira Esfigmenu koji se ne slažu sa Vartolomejevom politikom. Ne želim da kažem da je manastir Esfigmen krenuo pravim putem, to je posebna stvar, ali to je bio presedan kada su monasi nasilno preseljeni iz političkih razloga. I plašimo se da bi se možda ruski monasi Svete Gore mogli suočiti sa istom pretnjom - poručio je Safonov, prenosi agencija TAS S.

On je podsetio da politička vlast nad Svetom gorom pripada Grčkoj.

Prema rečima Safonova, patrijarh Vartolomej je nedavno posetio Grčku i sastao se sa premijerom Kirijakisom Micotakisem od koga je prema pisanju medija dobio saglasnost za proterivanje ruskih monaha sa Svete Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djoka

16.05.2022 20:26

Pa bas lepo. Bas lepo od brace