OTVORENA SEZONA "POČETKA KRAJA": Dok je Papa u kolicima, halapljivo mu dišu za vratom!

Autor:

Svet

15.05.2022

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čim je papa završio u invalidskim kolicima, počeli su da traže njegovog naslednika: U Vatikanu su naćulili uši kao lovački psi.

OTVORENA SEZONA "POČETKA KRAJA": Dok je Papa u kolicima, halapljivo mu dišu za vratom!

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama

Papu Franju (85) guraju u invalidskim kolicima – pa su mnogi u Vatikanu i oko njega digli glave i naćulili uši, kao zveri koje jure plen: prikazan im je „kraj kraljevstva”, prenosi hrvatski Jutarnji list.

Pariski konzervativni dnevnik Figaro prvi je otvorio antipatičnu sezonu „početka kraja”.

Žan Mari Genoa tvrdi da je atmosfera u Vatikanu neizvesna kao 1998. godine, kada je Sveti Jovan Pavle II ispoljio parkinsonovu bolest. Prenose spekulacije da kardinali Mateo Marija Zupi (66) i dr Peter Erdo (69) imaju najveće šanse da naslede Frana, preminulog ili penzionisanog.

Zupi je nadbiskup Bolonje, član Mirovne zajednice Svetog Egidija, smatraju ga bliskim sadašnjem papi, takoreći „naprednjakom“. Erdo je nadbiskup ostroško-budimpeštanski, primas Mađarske, poznat kao „konzervativac“.

Treba, međutim, imati na umu da oznake – „progresivni“, „konzervativni“, „klerikalizam“, „razvoj“ itd. – u vrhu katoličke crkve imaju sasvim drugačija značenja nego u građanskoj politici.

Naravno, preuranjeno isticanje „dopadljivih“ kandidata nema stvarnu vrednost. Štaviše, to može biti dobar metod da se takvi kandidati „izgore“ pre vremena. Često se ne bira onaj ko uđe u konklavu kao „siguran“ kandidat. 

Uostalom, očekuje se da će u narednom konzistoriju papa Franja imenovati „paket” novih kardinala, pa će među elektorima (onima koji još nisu napunili 80 godina) dve trećine biti onih koje je on imenovao. Što je fiziološki neizbežno, za deset godina svakog pontifikata. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading