DANAS PADA KONAČNA ODLUKA: Da li će se Finska pridružiti NATO paktu?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.05.2022

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Norveška, Danska, Letonija, Estonija i Litvanija su već u NATO.

DANAS PADA KONAČNA ODLUKA: Da li će se Finska pridružiti NATO paktu?

Foto: Tanjug/AP

Finska će se danas, kako se očekuje, izjasniti o namerama da se pridruži NATO savezu, a Švedska će najverovatnije to uraditi uskoro, rekle su diplomate i zvaničnici, preneo je "Gardijan".

NATO saveznici očekuju da će Finskoj i Švedskoj brzo biti dato članstvo, o čemu svedoče i reči petoro diplomata i zvaničnika koji su to potvrdili Rojtersu.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je u sredu obećao da će ta zemlja braniti Švedsku i Finsku u slučaju potencijalne ruske pretnje, a u Stokholmu i Helsinkiju je potpisao bezbednosne sporazume.

Norveška, Danska, Letonija, Estonija i Litvanija su već u NATO, a ulazak Finske i Švedske će najverovatnije naljutiti Moskvu, koja poručuje da je povećanje Alijanse direktna pretnja za bezbednost Rusije, dodaje "Gardijan".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Sauli Ninisto

Upitan da odgovori da li će ulazak Finske u NATO biti provokacija za Rusiju, predsednik Finske Sauli Ninisto je rekao da za to treba kriviti Vladimira Putina.

- Moj odgovor bi im bio - vi ste izazvali ovo. Pogledajte se u ogledalo - kazao je Ninisto.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading