Ne, Ukrajina nije obustavila tranzit ruskog gasa u Evropu

Autor:

Svet

10.05.2022

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je članak u kojem su iznete tvrdnje da Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa kroz Evropu, što ne odgovara činjenicama.

Ne, Ukrajina nije obustavila tranzit ruskog gasa u Evropu

Foto: pixabay.com

Na našem portalu, naime, objavljen je čiji naslov - Ukrajina obustavila tranzit gasa u Evropu: "Razlozi su okolnosti više sile", što prema analizi raskirnkavanja predstavlja "klikbejt" i "manipulisanje činjenicama", s obzirom na to da nije reč o potpunoj obustavi, već o prekidu isporuke gasa preko jedne od tačaka, dok se transport preko ostalih odvija normalno.

Šta su činjenice?

Ukrajina ne uvozi ruski gas, ali služi kao tačka transporta gasa iz Rusije u Evropu. Zemlje Evropske unije su 2019. godine potpisale sporazum s Ukrajinom i Rusijom prema kojem Ukrajina ima ulogu tranzitne zemlje. Na osnovu sporazuma, evropske zemlje dobijaju ruski gas preko Ukrajine.  

Operator sistema prenosa gasa Ukrajine (Gas Transmission System Operator of Ukraine - GTSOU) objavio je 10. maja na svojoj zvaničnoj stranici da su “akcije okupatora dovele do prekida tranzita gasa kroz GMS Sohranivka”. U saopštenju se između ostalog navodi GTSOU-a:

Operator sistema prenosa gasa Ukrajine (GTSOU) prijavljuje pojavu više sile koja onemogućava dalji transport gasa preko GMS “Sokhranivka” i granične kompresorske stanice (CS) “Novopskov”, koje se nalaze na okupiranim teritorijama. CS “Novopskov” je prva kompresorska stanica ukrajinskog GTS-a u Luganskoj oblasti, preko koje prolazi skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu (do 32,6 miliona kubnih metara dnevno).

Iz svega je jasno da je originalni članak Republike čitaoce mogao dovesti u zabunu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Šumadinac

11.05.2022 09:26

Podrška Ukajini, okupatore proterati u njihovu diktatorsku Rusiju. Slava Ukraini