TRI PUTINOVA SCENARIJA NA DAN POBEDE! Drhti svet! RUSIJA spremna na NAJGORE!?

Autor:

Svet

09.05.2022

05:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija danas obeležava Dan pobede nad fašizmom, a svet strepi od onoga što bi Vladimir Putin mogao da uradi.

TRI PUTINOVA SCENARIJA NA DAN POBEDE! Drhti svet! RUSIJA spremna na NAJGORE!?

Foto: Tanjug/AP

Danas je proslava Dana pobede, a mnogi strahuju šta bi Vladimir Putin mogao da uradi, do sada se spekulisalo da bi ruski predsednik mogao da objavi kraj rata u Ukrajini, dok drugi sugerišu da bi Putin baš ovaj dan mogao da iskoristi za početak globalnog rata.

Mnogi strahuju da bi Putin čak mogao da uvede opštu mobilizaciju, pominje se i deeskalacija sukoba proglašenjem pobede, piše Gardijan. Prve dve opcije, odnosno uključivanje resursa koji do sada nisu bili iskorišćeni u takozvanoj ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, posebno zabrinjavaju ukrajinske zvaničnike.

- Rusija je već prešla na tajnu mobilizaciju i sprema se da u bliskoj budućnosti objavi otvorenu mobilizaciju. Interesuje me samo kako će Putin to objasniti svom naroda - pita se Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Kremlj je demantovao planiranje mobilizacije, iako su internetom počele da kruže informacije o pozivima i vladinim nalozima u vezi sa njom. Ali formalna mobilizacija, koja bi mogla da dovede do povlačenja desetina hiljada rezervista sa njihovih položaja i zatvaranja granica za trupe, je nešto u čemu Rusija nikada ranije nije uspela. Takav potez bi ozbiljno poremetio rusku ekonomiju i dodatno podigao ulog u ratu u koji je Rusija već razočarala.

- Proglašenje mobilizacije učiniće ovaj rat krajnje nepopularnim. Da li je ovo tehnički moguće uopšte? Šta možete da uradite sa mobilisanim ljudima? Koji oficiri i vojne jedinice će moći da se nose sa njima? - dodaje Pavel Luzin, ruski vojni ekspert.

U strahu od poraza, Rusija bi takođe mogla da zapreti nuklearnim oružjem. Ruski propagandista Dmitrij Kiseljov nedavno je na državnoj televiziji prikazao simulaciju nuklearnog napada na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Prošlogodišnja vojna parada u Moskvi

 

- Samo jedno lansiranje, Borise, i Engleska će nestati. Jednom zauvek. Zašto se igrati sa nama - rekao je britanskom premijeru Džonsonu. Iako mnogi stručnjaci i dalje ne veruju da će Rusija zaista upotrebiti taktičko nuklearno oružje, svesni su i činjenice da Kremlj postaje sve nepredvidiviji.

- Ako Putin vidi da to postaje egzistencijalno pitanje, onda sve opklade padaju - saglasni su.

S druge strane, sve manji izgledi za pobedu u Ukrajini mogli bi da nateraju ruskog predsednika da razmotre i opciju deeskaliranja sukoba. Putin bi u ponedeljak mogao da objavi kako je Rusija postigla svoje glavne ratne ciljeve navodnim uništavanjem ukrajinskih vojnih kapaciteta i skorim preuzimanjem kontrole nad nekoliko gradova srednje veličine kao što su Mariupolj i Herson, prenosi Jutarnji list.

Iako Kremlj možda i oseća politički te ekonomski pritisak da okonča rat, težak sukob za njih ipak može biti bolji od priznanja poraza.

- Rusija mora nekako da opravda svoje nedavne poraze. Zato su državni mediji počeli da jačaju narativ da je zemlja u ratu sa NATO, a ne samo Ukrajina. Putin je dobro svestan ekonomskih rizika i problema koji se gomilaju u društvu. Ovaj rat sve više pogađa obične Ruse koji možda nemaju jasnu predstavu zašto je Rusija uopšte odlučila da napadne Ukrajinu. Što više razmišljam o ovome, to više pokazuje da Rusija zapravo nema nikakvu ideologiju. Stalno pokušavaju da smisle nešto novo, ali ništa od toga nema smisla. Ni sami Rusi više ne razumeju šta do đavola Rusija radi u Ukrajini - rekao je Anton Barbašin, urednik Riddle Rusije i politički analitičar.

Glavna ruska vojna parada održava se danas, 9. maja, na moskovskom Crvenom trgu, a milioni Rusa gledaće spektakl za Dan pobede na državnoj televiziji.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
vladimir

09.05.2022 06:02

Ma nemaš ti pojma moj prijatelju, sav ovaj komentar je propaganda neprijatelja Ruskog naroda ali veoma brzo svi oni će se razočarati, ruska pobeda je izvesna i sada i u bliskoj budućnosti, pametnije bi bilo mnogim zemljama i političarima da svoju politiku usklađuju sa ruskom inače gube....

Blagoje Petrov Ibić

09.05.2022 13:33

@vladimir - Ne igrajte se Rusima jersteim više dojadilo