SAMOLUSTRACIJA U VRHU AUSTRIJSKE POLITIKE: Kurc obećao da se nikad neće vratiti u politiku, a evo čime će se baviti

Autor:

Svet

08.05.2022

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši austrijski kancelar i nekadašnji lider vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, u prvom intervjuu posle povlačenja sa političke scene, isključio je mogućnost povratka i to trajno.

SAMOLUSTRACIJA U VRHU AUSTRIJSKE POLITIKE: Kurc obećao da se nikad neće vratiti u politiku, a evo čime će se baviti

Foto: Tanjug/AP

Kurc je, za bečki dnevnik „Kronen cajtung“, odbacio glasine da bi mogao da se vrati na političku scenu na predstojećoj skupštini OVP, koja je zakazana za 14.maj.

On je kazao da mu nije prijatno zbog lažnih glasina, čemu se nije radovao ni tokom političke karijere.

„Mogu u potpunosti trajno isključiti povratak u politiku. Počeo sam sa 16 godina da se angažujem politički, sa 24 sam postao državni sekretar, i od tada sam bio deset godina u vladi. Imao sam dovoljno porcije politike“, rekao je on.

Kurc je kazao da ga je radovalo što je mogao da služi zemlji, i da ga sada raduje što može raditi u privredi.

Najavio je da će prisustvovati skupštini OVP kako bi pružio podršku kancelaru i lideru stranke Karlu Nehameru i njegovom novom timu.

Upitan da li se raduje da tamo sretne i njegovog prethodnika i kritičara Rajnholda Miterlenera Kurc je poručio da Miterlener nema taj značaj koji očigledno on (Kurc) ima u njegovom životu.

Ukazao je da, kao što ima dobar odnos sa brojnim ranijim šefovima OVP, ima i onih ljudi sa kojima ne bi išao privatno na kafu.

Rekao je da mu nije teško da se pojavi na skupštini OVP, jer nije nikada ni planirao da, kao političar, ode u penziju.

Kurc je objasnio da unutrašnja politika u njegovom dnevnom životu gotovo da nema više nikakvu ulogu.

Međutim geopolitički razvoj i dalje prati veoma intenzivno, pre svega poslovno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


Kada je reč o istrazi koja je i dalje u toku protiv njega, Kurc kaže da zna šta je radio, i šta nije, i da je, kao i svi, donosio ispravne i neke pogrešne odluke, ali nikada nije prekršio zakon.

„Smatram rastuću političku kulturu podnošenja prijava, klevetanja i pokušaja da se krivičnim zakonom vodi politika, strašnom. U međuvremenu na sve gledam opušteno i uveren sam da ću na kraju dokazati da su sve optužbe lažne“, poručio je on.

Što se tiče njegovog trenutnog života objasnio je da u SAD radi za kompaniju „Til Kapital“, da je osnovao svoje preduzeće i da je poslednjih meseci počeo da se bavi i sopstvenim investicijama.

Kada je reč o ratu u Ukrjaini, na pitanje kako ocenjuje stanje, rekao je da je, dok je bio šef diplomatije 2015.doživeo Majdan, aneksiju Krimia i događaje u istočnoj Ukrajini.

„Ti konflikti su već tada naneli veliku patnju građanima. Sada je dramatika, razmera razaranja još mnogo veća. Povremeno sam u kontaktu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i braćom Kličko, kao i sa drugim licima u Ukrjaini, ali i sa predstavnicima ruske strane“; rekao je on.

Istakao je da je situacija veoma teška, ali da se rat mora nekada završiti pregovorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading