SAVET BEZBEDNOSTI SE KONAČNO OGLASIO: Šturo saopštenje uz zaključak o "mirnom rešenju"!

Autor:

Svet

07.05.2022

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet bezbednosti izbegavao upotrebu reči "rat", "invazija" ili "sukob".

SAVET BEZBEDNOSTI SE KONAČNO OGLASIO: Šturo saopštenje uz zaključak o "mirnom rešenju"!

Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Savet bezbednosti UN objavio je svoje prvo saopštenje o invaziji Rusije na Ukrajinu koja traje od 24. februara, podržavajući napore generalnog sekretara Antonija Gutereša da pronađe „mirno rešenje“ za krizu, ali izbegavajući upotrebu reči „rat“, „invazija“ ili „konflikt“, prenosi Al Jazeera. 

Izjave Saveta bezbednosti su dogovorene konsenzusom. Kratak tekst usvojen u petak izradile su Norveška i Meksiko.

"Savet bezbednosti izražava duboku zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina - Zelenski i razorena država

Dalje, Savet bezbednosti podsetio je da su sve države članice, prema Povelji Ujedinjenih nacija, preuzele obavezu da svoje međunarodne sporove rešavaju mirnim putem.

„Savet bezbednosti izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara u potrazi za mirnim rešenjem“, navodi se u saopštenju, u kojem se takođe traži da Gutereš ponovo obavesti Savet „u dogledno vreme“.

Neće štedeti napore da spasu živote


Gutereš, koji se prošle nedelje sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, pozdravio je podršku Saveta u petak.

- Nećemo štedeti napore da spasemo živote, smanjimo patnju i pronađemo put mira - rekao je on.

Jedinstvo Saveta bezbednosti

Deklaracija je prva demonstracija jedinstva Saveta bezbednosti otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara u, kako je rekao, „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Ambasador Meksika pri UN Huan Ramon de la Fuente rekao je da je deklaracija "prvi početni korak, ali ukazuje na pravi pravac".

- Ohrabrujuće je videti da diplomatija dobija svoje mesto u savetu - rekao je on, dodajući da je tiha diplomatija ponekad mnogo efikasnija nego kada imate mnogo izjava.

Republika

Foto: Tanjug

Ujedinjene Nacije

Njegova norveška koleginica Mona Juul rekla je da je to „prva jednoglasna odluka koju je doneo Savet nakon što je ovaj užasan rat počeo u Ukrajini“.

- Potrebe i patnje naroda Ukrajine zahtevaju maksimalan napor sa strane Ujedinjenih nacija, kako od saveta, tako i od generalnog sekretara i od sistema UN kao takvog - rekla je ona.

Rusija je 25. februara stavila veto na rezoluciju kojom se osuđuje invazija i traži od Moskve da se povuče. Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija takođe su bili uzdržani od tog glasanja.

Tokom prošlonedeljnog putovanja u Rusiju i Ukrajinu – njegovog prvog od početka rata – Gutereš je uspeo da obezbedi podršku za evakuaciju nekoliko stotina civila iz Mariupolja, grada na jugu Ukrajine koji su nedeljama opsedali ruske trupe.

U subotu se očekuje još evakuacija

Generalna skupština UN sa 193 člana, na kojoj nijedna zemlja nema pravo veta, usvojila je velikom većinom nekoliko rezolucija koje osuđuju rusku „agresiju na Ukrajinu“ i zahtevaju da ruske trupe prestanu da se bore i povuku. Takođe je prošlog meseca izglasala suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava sa sedištem u Ženevi zbog navoda o užasnim kršenjima prava od strane ruskih vojnika u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milutin

07.05.2022 20:37

Šta je sa ovom nacijom i ovom zemljom i ZAŠTO nismo stavili sankcije do sada??? Ni Rusija ni Belorusija ne daju trenutno toliko podršku Putinu. Treba pitati naše Rusofile i desničare, da li znaju koliko loše i Zlo napravila do dan danas Rusija Srbiji...?