EVO ŠTA TRAMP MORA DA URADI ZA NUKLEARNI UDAR: Aktiviranje najmoćnijeg oružja nije na dugme!

Autor:

Svet

05.01.2018

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treba obavestiti severnokorejskog lidera Kim Džong Una da i ja imam dugme za nuklearno naoružanje na svom stolu, i to veće i moćnije od njegovog - razglasio je protekle nedelje američki lider Donald Tramp, zbog čega su se mnogi zapitali koliko je sati, minuta ili pak sekundi potrebno da on dovede svet do potpunog uništenja. I da li mu je zaista za to potreban samo jedan klik na okidač.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mora da ispoštuje proceduru pre najdramatičnije odluke: Donald Tramp

Dobra je vest da u Trampovom ovalnom kabinetu u Beloj kući ne postoji nuklearno dugme.

Naime, od trenutka kad šef Bele kuće izda naređenje za lansiranje projektila, postoji čak šest ozbiljnih i zahtevnih procedura kroz koje prolazi odluka pre nego što se rakete ispale, i to pre svega s podmornica. 

I pored brojnih procedura, napad atomskim oružjem Amerika može da izvede u roku od svega nekoliko minuta

Međutim, stručnjaci ipak upozoravaju da Amerika, ukoliko je neka država napadne, može da izda naređenje za nuklearni udar u roku od svega nekoliko minuta.

Koraci pred ispaljivanje raketa smrti

1. Sastanak sa savetnicima

Predsednik Amerike ima ultimativno pravo na lansiranje nuklearnog projektila. Međutim, on pre toga mora da se konsultuje sa najvišim zvaničnicima i ekspertima u Pentagonu, kao i svim granama vlasti pre nego što izda naredbu za napad. Taj sastanak ne mora dugo da traje, a u slučaju da neka država ispali raketu prema SAD, komandni štab može vanredno brzo da deluje. Sistem ne traći vreme, ali je potreban kako bi se svi uverili da lider nije izgubio zdrav razum.

2. "Fudbalska lopta"

Kada se formalnosti završe, predsednik može da odluči da li želi da napadne drugu državu. Ukoliko izabere opasniju opciju, naredbu može da pošalje ili s tajnog mesta (kojih je nekoliko u SAD) ili iz kofera nazvanog "fudbalska lopta". U njemu se nalazi sve što je potrebno za odobrenje nuklearnog napada: dobro osigurani alati za komunikaciju, knjiga s kodovima za lansiranje i informacija o lokaciji nuklearnog arsenala.

3. Kontrolne provere

Naredba o nuklearnom napadu putuje od predsednika do Pentagonove ratne sobe. Visoki zvaničnik čita kod kojim se potvrđuje da je ta odluka zaista došla od šefa Bele kuće. Nakon toga, dobija plastificiranu karticu s novim kodovima, koje takođe treba potvrditi. Ako se šifre poklope, naredba se smatra izdatom.

4. Priprema u ratnoj sobi

Ratna soba priprema informacije o meti, vremenu lansiranja i kodovima potrebnim za otključavanje nuklearnih projektila pre nego što oni budu ispaljeni. Potom uputstva putuju do podmornica i ekipa interkontinentalnih balističkih raketa, koje ih koriste za pripremu.

5. Podmornice nagotovs

Ekipa u podmornicama preuzima proceduru. Kapetan, izvršni oficir i dvoje članove posade potvrđuju naredbu. Oni dobijaju i kombinaciju za sef s dugmetom za ispaljivanje projektila. Petnaest minuta kasnije, nuklearke su spremne. Naredba se šalje u pet nuklearnih baza u kojima su po dva vojnika, a nakon verifikacije svi simultano okreću ključeve za raketiranje.

6. Konačna potvrda

Na kraju čitavog zapovednog lanca neko od viših vojnih komandanata daje još jedan znak odobrenja, odnosno potvrdu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading