TO BI BILA ATOMSKA BOMBA ZA MAĐARSKU! Oglasio se Orban, reagovala odmah i Evropska unija!

Autor: Srećna republika

Svet

06.05.2022

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban zadao je nove glavobolje Evropskoj uniji nakon što je otvoreno rekao da njegova zemlja neće podržati prvobitni predlog Evropske komisije (EK) o uvođenju embarga na rusku naftu zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

TO BI BILA ATOMSKA BOMBA ZA MAĐARSKU! Oglasio se Orban, reagovala odmah i Evropska unija!

Foto: Tanug/AP, Pixabay

Mađarski premijer Viktor Orban žestoko je još jednom udario na Evropsku uniju (EU) saopštenjem da njegova zemlja nema nameru da podrži predlog Evropske komisije (EK) za uvođenje embarga na rusku naftu, pokrenuvši salvu nestabilnosti u samom vrhu evropskog saveza koji je, barem kada je u pitanju stav prema Ruskoj Federaciji i predsedniku Vladimiru Putinu kao agresoru, trebalo da bude jedinstven. 

Orban je, naime, istakao kako bi sadašnji predlog šefice EK Ursule fon der Lajen o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu bačenu na mađarsku privredu" i dodao da je zato zvanična Budimpešta spremna da pregovara ako se pojavi nova opcija za kažnjavanje Rusije, ali tako da svi mađarski interesi budu ispunjeni. 

Podsetimo, izvršno telo EU u sredu je predložilo dosad najstrože sankcije protiv Moskve zbog izazivanja rata u Ukrajini, koje uključuju i embargo na rusku naftu. Nekoliko zemalja, poput Mađarske i Slovačke, odmah je izrazilo strahovanja da bi to moglo da ima dalekosežne nagativne posledice po njih. Brisel je zato predložio da se onda tim državama da malo više vremena da odluke Unije implementiraju u svoj sistem kako bi dobile na vremenu da smanje zavisnost od Rusije. 

To, međutim, očigledno nije bilo dovoljno Orbanu koji je danas naveo kako bi njegovoj zemlji bilo potrebno pet godina da se oporavi kada bi prekinula sve energentske veze s Rusijom, kao i da bi za to morala da uloži na milijarde evra. 

Tačno znamo šta nam je potrebno. Napre nam treba pet godina kako bi ceo proces bio završen... Godina, do godina i po nije dovoljna ni za šta - naglasio je Orban i dodao da bi Mađarskoj, takođe, bila potrebna velika ulaganja u rafinerije i sistem isporuke da omogući uvoz nafte koja nije iz Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen se založila za nikad snažniji udar na Rusiju 

Orban je zatim upitao da li je pametno ulagati u toj meri za rezultat za 4-5 godina, dok se rat u Ukrajini događa sada.

- Zato čekamo novi predlog Evropske komisije. Ne želim da se suprotstavljam Briselu, nego da surađujem, ali to je jedino moguće ako uzmu u obzir naše interese - bio je jasan šef vlade u Budimpešti i naglasio da Mađarska neće podržati stavljanje poglavara Ruske pravoslavne Crkve patrijarha Kirila na crnu listu jer je to "pitanje verske slobode".

Ponovio je i stav Mađarske da neće slati oružje susednoj Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pokrenulo se i pitanje stavljanja patrijarha Kirila na listu sankcija 

Zbog stavova Viktora Orbana Evropska komisija je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu u pokušaju da pridobije države koje se protive toj meri. To su Rojtersku potvrdila tri neimenovana izvora iz Brisela. 

- Izmenjeni predlog, o kom su izaslanici EU raspravljali na sastanku u petak ujutru, uključuje davanje više vremena Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj za prilagođavanje embargu i pomoć u nadogradnji sopstvene naftne infrastrukture - naveli su izvori i dodali kako to uključuje tromesečnu tranziciju pre same zabrane transporta i dostave ruske nafte u EU, umesto prvobitno zamišljenih mesec dana.

- Prema izmenjenom predlogu, Mađarska i Slovačka moći će kupovati rusku naftu iz naftovoda do kraja 2024, dok bi Češka mogla da nastavi s tim do sredine 2024, ukoliko se pre ne osigura dostava nafte naftovodom iz južne Evrope - navode sagovornici Rojtersa. 

Podsetimo, prema izvornom predlogu, zemlje EU bi morale da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu šest meseci nakon usvajanja mere i da zaustave uvoz rafinisanih naftnih derivata iz Rusije do kraja godine. Mađarska i Slovačka su u početku dobile rok za prilagođavanje do kraja 2023. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Hercegov grad

06.05.2022 12:06

Cuj Forejlan postala strucnjak za naftu,a puna joj usta Amerike.Lako je cana,a obican narod ceja zimu u poderanim gacama!Bravo za Orbana!To je presednik drzave,a ne ovi nasi hocu necu ka...ti

Gorbacov

06.05.2022 12:52

Ruska posla, ruska salata! U svemu su umešani Rusi. Od masakra, hakerskih upada, lažnih pregovora, lažne Video-montaže, silovanja, otrovanja po celom svetu, špijuniranje decenijama do genocida. To oduvek je Rusija radila. Stiglo kraj Ruske ere i Putinizma.