PUTIN MORAO DA SE PONIŽAVA ZBOG SVOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Lavrov izjavio da je Hitler bio Jevrejin, pa se dotakao i porekla ukrajinskog predsednika

Autor:

Svet

06.05.2022

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin je bio primoran na ponižavajuće izvinjenje nakon što je njegov ministar spoljnih poslova tvrdio da Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo, kako se tvrdi.

PUTIN MORAO DA SE PONIŽAVA ZBOG SVOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Lavrov izjavio da je Hitler bio Jevrejin, pa se dotakao i porekla ukrajinskog predsednika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je u četvrtak da se ruski lider izvinio zbog neutemeljenih komentara Sergeja Lavrova o nacističkom diktatoru. Nemački Treći rajh je nadgledao ubistvo šest miliona Jevreja tokom 1930-ih i 40-ih godina, uglavnom u koncentracionim logorima poput Aušvica.

Benet je rekao da je razgovarao telefonom sa Putinom, i da je ruski predsednik tvrdio da će dozvoliti prolaz civilima iz opkoljene železare Azovstal u ukrajinskoj luci Mariupolj. To bi bilo urađeno preko humanitarnog koridora kojim upravljaju Ujedinjene nacije i Crveni krst.


Benetova kancelarija saopštila je da je izraelski premijer zatražio civilni prolaz iz Železare nakon ranijeg razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Izrael je ove nedelje kritikovao Lavrova zbog toga što je rekao da Hitler ima jevrejske korene, opisujući te opaske kao „neoprostivu“ laž koja je umanjila užase nacističkog holokausta. Lavrov je to dao komentar u nedelju na pitanje zašto je Rusija rekla da treba da „denacifikuje“ Ukrajinu ako je Zelenski i sam Jevrej.


- Kada kažu "kakva je ovo nacifikacija ako smo Jevreji“, ja mislim da je i Hitler imao jevrejsko poreklo, tako da to ništa ne znači - rekao je Lavrov za italijanski kanal Rete 4.

Nakon razgovora sa Putinom, Benet je rekao da je prihvatio izvinjenje i zahvalio ruskom lideru što je „razjasnio svoje poštovanje prema jevrejskom narodu i sećanju na Holokaust“. Izrael, koji je nastojao da održi dobre veze sa Kijevom i Moskvom, delovao je kao posrednik, iako je izraelski zvaničnik rekao da je Benet obustavio te napore krajem marta kako bi se izborio sa nizom arapskih uličnih napada u Izraelu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading