UKRAJINA IZGUBILA 600 MILIJARDI DOLARA ZBOG RUSKE INVAZIJE

Autor:

Svet

05.05.2022

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oštećeno ili uništeno najmanje 195 fabrika, 230 zdravstvenih ustanova i 940 obrazovnih objekata.

UKRAJINA IZGUBILA 600 MILIJARDI DOLARA ZBOG RUSKE INVAZIJE

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je izgubila do 600 milijardi dolara kao rezultat ruske invazije, uz štetu od 92 milijarde dolara na njenoj infrastrukturi, navodi se u studiji koju je u utorak objavila Kijevska škola ekonomije, dodajući prvobitnim procenama predsednika Vladimira Zelenskog da je Ukrajina izgubila više od pola triliona dolara od izbijanja rata.


Ključne činjenice


Ukupni ekonomski gubici od rata kreću se od 564 do 600 milijardi dolara od početka rata u februaru, procenili su istraživači, prenosi Forbs.

Istraživači su procijenili cifru prikupljanjem direktnih troškova infrastrukture koristeći informacije koje su dostavili građani, vladine agencije i lokalne vlasti, kao i indirektne troškove kao što su pad BDP-a, troškovi socijalne podrške i gubici ulaganja.

Najmanje 195 fabrika i preduzeća, 230 zdravstvenih ustanova i 940 obrazovnih objekata oštećeno je, uništeno ili zaplenjeno, navodi se u izveštaju, koji je deo školskog projekta „Rusija će platiti“ koji ima za cilj da dokumentuje troškove ruske invazije.

Stambene zgrade i putevi predstavljaju najveću sumu infrastrukturne štete sa gubicima od skoro 60 miliona dolara, sa 23.800 kilometara (14.788 milja) puteva oštećenih ili uništenih.

Šteta ukrajinskoj poslovnoj imovini iznosila je skoro 10 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje.


Veliki broj


Skoro 4,5 milijardi dolara. Toliko je štete na civilnoj infrastrukturi Ukrajina pretrpela samo prošle nedelje, otkrili su istraživači.

Pozadina


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošlog meseca procenio da je Ukrajina izgubila oko 550 milijardi dolara u ratu, dodajući da će zemlji biti potrebno 7 milijardi dolara mesečne finansijske podrške da se oporavi od, kako je opisao, „potpuno uništenih normalnih ekonomskih odnosa“ i druge štete. On je taj broj povećao na 600 milijardi dolara u intervjuu za Vall Street Journal u utorak nakon što je objavljena studija Kijevske škole ekonomije. Slične procene dao je i ukrajinski premijer Denis Šmihal.

SAD, Kanada i Evropska unija su do danas obezbedile nekoliko milijardi dolara u nastojanju da pomognu Ukrajini. Rusija je gađala ukrajinsku infrastrukturu tokom svoje invazije, gađajući železnice i elektrane poslednjih nedelja. Ruske snage su prošle nedelje bombardovale pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini, železnice koje su imale ključnu ulogu u evakuaciji civila iz područja borbi i razaranja. Više od 540 vrtića, 95 verskih institucija i 140 kulturnih objekata takođe je oštećeno, uništeno ili zaplenjeno od početka rata, prema Kijevskoj školi ekonomije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading