Čuveni "Strajker bataljon" stiže nam u komšiluk! Hiljade američkih boraca uskoro pred Srbijom!

Autor:

Svet

05.05.2022

05:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strajker bataljon se sastoji od štabne čete i tri čete pešadije i lakih oklopnih vozila Strajker.

Čuveni "Strajker bataljon" stiže nam u komšiluk! Hiljade američkih boraca uskoro pred Srbijom!

Foto: Tanjug/AP

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je parlamentu u utorak da je pozvao američki Strajker bataljon da pojača bezbednost njegove zemlje usred sukoba u Ukrajini. Johanis, čvrst saveznik Kijeva, rekao je da raspoređivanje pokazuje posvećenost njegove zemlje NATO savezu.

- Eskalacija tenzija i masovna konsolidacija ruskog vojnog prisustva u blizini Ukrajine i crnomorskog regiona utiču na međunarodnu bezbednost i stabilnost, a posebno na evropsku i regionalnu bezbednost na Crnom moru - rekao je on poslanicima u pismu, prenose rumunski mediji. Raspoređivanje američkog Strajker bataljona bi stoga "ojačalo otpornost Rumunije", nastavio je.

Strajker bataljon se sastoji od štabne čete i tri čete pešadije i lakih oklopnih vozila Strajker. Bataljon Strajker čini više od 300 Strajker vozila i 4.500 vojnika. Nejasno je da li je ovaj bataljon već na putu za Rumuniju, ali do novog raspoređivanja dolazi nakon što su SAD već početkom februara poslale eskadrilu Strajkera ​​od 1.000 vojnika - snage nešto veće od bataljona - u Rumuniju iz Nemačke.

- Ovaj značajan doprinos je nedvosmislena demonstracija solidarnosti Sjedinjenih Država, kao rumunskog saveznika i glavnog strateškog partnera - nastavlja se Johanisovo pismo. Rumunski lider je takođe opisao raspoređivanje kao demonstraciju "aktivnog i doslednog pozicioniranja" njegove zemlje u okviru NATO saveza.

Rumunija se pridružila NATO-u 2004. godine i učestvovala je u misijama vojnog bloka predvođenog SAD u Iraku, Avganistanu i na Balkanu. Bukurešt je takođe zauzeo čvrst proukrajinski i antiruski stav od 2014. godine, kada je tadašnji predsednik Trajan Baseku pozvao alijansu da naoruža ukrajinsku vojsku i podržao pristupanje Ukrajine i Gruzije alijansi.

Nakon pokretanja ruske specijalne operacije u Ukrajini krajem februara, Bukurešt je Kijevu poslao gorivo i municiju i izneo optužbe za ratne zločine u Rusiji, što Moskva negira.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vla

05.05.2022 10:47

Sto bi rekao jedan starac iz rumunije, "koji je djavo doveo i ovog na vlast u rumuniji, i Basesku je bio djavolast ali ovaj je sam djavo" sad se vidi ko ga je doveo, sto bi rekli vlasi, skinuo pantalone i pokazao zadnjicu

Persa

05.05.2022 13:22

Jadni rumuni ili pod komunistickom cizmom ili nato cizmom,moraju pod necijom