DA LI ĆE SVE ČLANICE EU UVESTI SANKCIJE RUSIJI: Ambasadori 27 zemalja srešće se u sredu da razmotre plan

Autor:

Svet

04.05.2022

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija trebalo bi u sredu da objavi novi paket sankcija protiv Moskve, ali nisu sve zemlje članice za to.

DA LI ĆE SVE ČLANICE EU UVESTI SANKCIJE RUSIJI: Ambasadori 27 zemalja srešće se u sredu da razmotre plan

Foto: Tanjug/AP

Novi, šesti paket sankcija odnosi se na potpuni embargo na uvoz nafte. Ambasadori 27 zemalja članica srešće se u sredu kako bi razmotrili plan još jednom pre finalnog odobrenja. Zvaničnici EU dostavili su kasno u utorak uveče nacrt plana zemljama članicama, ali i dalje postoji podela po pitanju toga kako bi embargo na naftu mogao da funkcioniše.

Poznato je da će Češka tražiti period izuzeća od predloženog embarga Evropske unije na rusku naftu i tako dobiti vreme da poveća kapacitete naftovoda, najavio je danas premijer te zemlje Petr Fijala.

- Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, možda tri godine, rekao je Fijala, a prenosi Rojters.

On je naglasio da je Češka spremna da podrži odluku o uvođenju sankcija Rusiji, koje uključuju naftu, s obrzirom na to da će, kako je naveo, postojati određeni period odlaganja dok se ne povećaju kapaciteti naftovoda, koji mogu da isporučuju naftu Češkoj.

Zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev najavio je u sredu da će Sofija tražiti izuzeće od predloženog embarga EU na rusku naftu.

Mađarska i Slovačka su još ranije tražile da budu izuzete iz predloženog embarga. Ipak, samo je Mađarskoj i Slovačkoj odobreno da mogu da kupuju naftu od Rusije do kraja 2023. godine, saznaje Rojters.

Embargo koji je EU predložila znači postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading